De la an la an, numărul de salariați săraci crește și suntem în topul țărilor din cadrul Uniunii Europene din punct de vedere al sărăciei active. Suntem, de asemenea, pe locul 2 din punct de vedere al sărăciei generale, după Bulgaria. E anormal, când avem creștere economică, susțin liderii Cartel Alfa. Acest lucru trebuie să se vadă nu numai într-o cifră, ci și în buzunarul fiecărui cetățean în parte. Doar că bugetul pentru 2019 le produce acestora îngrijorări.

Prezent la sfârșitul săptămânii trecute în județul Maramureș, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a evidențiat mai multe îngrijorări cu privire la bugetul pe anul 2019, deși guvernanții au anunțat o creștere economică de 5,5%.

”Sunt două capitole mari unde Guvernul, de obicei, umblă: unul este capitolul investiții, dar care are un efect pe termen mediu-lung asupra noastră, că dă instabilitate la locurile de muncă, al doilea este organigrama, adică numărul de personal. Nu vreau să vă reamintesc că deja s-a ventilat, într-o formă sau alta, că cel puțin în administrația locală vor fi disponibilizări masive legate de structura respectivă. Al doilea element care ne afectează la buget este problema asistenței sociale, care se transferă de la responsabilitatea bugetului centralizat către administrația locală. Asta ne reamintește de experiența de acum câțiva ani în care era într-o situație similară și vom avea mari probleme legate de structura respectivă în sensul în care, probabil, se va repeta situația de a nu exista resurse financiare suficiente pentru plata personalului respectiv, într-o formă sau alta”,  a declarat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Un alt element îngrijorător cu privire la buget este și problema legii de plafonare a cheltuielilor, care prevede pentru anumite domenii, compensarea în bani a orelor suplimentare. De asemenea, îngrijorări sunt și în ceea ce privește Legea 62 a dialogului social.

Anul trecut, fostul ministru și actual deputat Petrea împreună cu alt deputat, Solomon, au depus o lege al cărui proiect este mai prost decât legea actuală. Mai există un proiect depus în baza proiectului făcut de coaliția pentru muncă și a confederațiilor sindicale a unui deputat independent. Este în Senat, are termen 10 martie pentru că altfel va fi avizat de Senat prin aprobare tacit. Sperăm să facem o fuziune din cele două și sunt câteva elemente majore pe care sperăm să le rezolvăm prin noua lege. Unul din ele este dreptul de sindicalizare nerestrictiv, în sensul în care să nu mai existe definiția 15 salariați din aceeași unitate ca să faci un sindicat ci să revenim la vechea definiție, 15 salariați din aceeași unitate sau din unități din același domeniu de activitate. În mod normal, mutațiile existente în piața muncii, astăzi avem 42% din salariați oficial care sunt în întreprinderi de la 1 la 49. Este foarte greu de constituit un sindicat din 15 salariați din aceeași întreprindere”, a adăugat Hossu.

După numeroase puncte de vedere și păreri apărute în spațiul public cu privire la bugetul pe 2019, președintele Consiliului Județean maramureș, Gabriel Zetea, a făcut publică marți o declarație cu privire la acest subiect. Potrivit șefului administrației județene, pentru prima dată, bugetul de funcționare pentru fiecare autoritate locală va fi asigurat de către Consiliul Județean, ca de altfel întreaga procedură de alocări financiare către primarii. Până acum, procedura era asigurată de către Administrația Județeana de Finanțe pe baza unor formule înțelese de prea puțină lume, susține Zetea, care în același timp dă asigurări că întreaga procedură va fi una transparentă și care va ține cont de necesitățile fiecărei primării în parte. În următoarea perioadă, acesta va avea întâlniri punctuale cu fiecare primar maramureșean. Sumele pe care Consiliul Județean le are la dispoziție sunt mai mult decât suficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcționare ale tuturor primăriilor din județ și niciuna nu va avea buget mai mic decât în 2018, a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

 

Articolul precedentAsistenții medicali și personalul auxiliar din spitale vor primi indemnizațiile de hrană
Articolul următorMaramureșul, la Târgul de Turism al României