Examenul național de bacalaureat a început astăzi cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. 135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului în sesiunea iunie-iulie 2019.

Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Proba de astăzi nu le-a dat bătăi de cap elevilor, la ieșirea din sala de examen unii mărturisind că se așteptau să fie mai greu.

”A fost destul de simplu. Sper ca și la următoarele probe să mă descurc la fel de bine și să termin cu bine”, a spus un elev.

”Examenul de astăzi a fost destul de accesibil, totodată sunt de părere că dacă ești pregătit pentru acest examen poți să îl treci cu un calificativ bun. Mie mi-a picat un domeniu pe care il cunosc destul de bine, juridic, și nu am întâmpinat dificultăți în elaborarea răspunsurilor. Cred că sunt pregătit să obțin punctaje mari și la următoarele probe”, a adăugat un alt elev.

Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba continuă în data de 4 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă în zilele de 5 – 6 iunie. În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 12-13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. În situația în care uncandidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Articolul precedentCondiţii moderne pentru cei care ajung în arestul Poliţiei Maramureş
Articolul următorZIUA COPILULUI: Serbările copilăriei la Vadu Izei