În localitatea Giulești a fost inaugurat astăzi Centrul de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș care va  funcționa sub egida Academiei Române. La acest eveniment au luat parte autorități locale și județene, reprezentanți ai bisericii, dar și ai instituțiilor de cultură din Maramureș și numai.

 

 Evenimentul a debutat cu depunerea de coroane la monumentul închinat eroilor din localitate. A urmat apoi inauguraerea clădirii Centrului de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș.

După discursul primarului comunei Giulești, Laurențiu Batin, oficialitățile prezente au vorbit despre importanța funcționării acestui centru în județul Maramureș mai ales că a fost inaugurat în anul Centenarului Marii Uniri, motiv pentru care evenimentul a fost dedicat memoriei eroilor care s-au jertfit pentru acest ideal al românilor.

 

”Stimați invitați, avem deosebita onoare de a vă avea azi aici, în această clădire pe care tocmai am inaugurat-o la a IV-a ediție a Simpozionului național istorico-teologic din Maramureș cu tema Personalități maramureșene participante la Mare Adunare de la Alba Iulia. Dați-mi voie să vă prezint pe scurt această localitate, Giulești, Maramureș. Este una dintre cele mai vechi localități din Maramureș, încă din documentele emise în secolul al XIV-lea reiese cu certitudine că satul avea o familie nobiliară foarte însemnată, numită familia de Giulești, din care s-au tras ulterior mai multe familii care au jucat un rol important în istoria întregului Maramureș”, a spus în deschiderea evenimentului primarul Laurențiu Batin.

 

”Este o mare bucurie pentru mine și o onoare deosebită să fiu astăzi părtaș la această sărbătoare care are loc în inima Maramureșului. Un moment deosebit pentru localitatea care ne găzduiește, pentru Giulești astăzi este o zi istorică și nu cred că spun un lucru mare pentru că într-o comună să existe un centru de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș, o instituție care să funcționeze sub egida Academiei Române este un lucru extreme de important. Este încă o dovadă că omul sfințește locul și că acest proverb este foarte adevărat și acest om care sfințește locul aici în Giulești este domnul primar Laurențiu Batin care după ce și-a îndeplinit misiunea de a apăra granițele, hotarele patriei noastre aici în nord de țară și-a asumat și această responsabilitate”, a declarat Alexandru Pugna, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

”Ceea ce se întâmplă astăzi la Giulești este un lucru foarte important pentru această comunitate care după 2 ani de mandat al domnului Laurențiu Batin se înscrie pe lista celor mai importante localități din sfera culturii maramureșene. Nu că nu a fost și până acum dar a trebuit să vină un om care își iubește țara, care a apărat țara și să demonstreze că se pot face lucruri mari și în comunități mai mici”, a precizat Doru Ioan Dăncuș, vicepreședinte Consiliul Județean Maramureș.

”Este un moment frumos când o asemenea instituție își deschide porțile și ne primește într-un lăcaș de cultură. Sperăm ca aceste centre de cercetări care sunt sub oblăduirea crucii sfinte să fie centre ale adevărului, aici să se spună lucurile cele mai frumoase dar și cele mai drepte”, a mărturisit Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române.

 

În cadrul acestui eveniment a avut loc și dezvelirea unui gup statuar care simbolizează plecarea maranureșenilor la Marea Adunare de la Alba Iulia realizat de sculptorul Ioan Bledea. Au urmat apoi  câteva momente artistice oferite de Dorel Vișan, Maria Ploae, Ștefania Iacob și Nițuca Iusco.
Articolul precedentZiua de Curățenie Națională Let`s Do It Romania e pe 15 septembrie
Articolul următorProiect pentru amenajarea unui teren de sport în Sat Șugatag