La sfârșitul anului 2018 a fost publicată cartea ”Ofițeri ardeleni și bucovineni din fosta armată austro-ungară”. Lucrarea scrisă de Cornel Țucă și Laurențiu Batin descrie modul în care foștii ofițeri care au aparținut înainte de 1918 armatei Imperiului austro-ungar au fost preluați în armata română.

Lucrarea care este printre puținele de acest fel se diferențiază de alte scrieri prin abordare și sursele folosite. La baza acestei cărți stau două registre, numite ”Registre control nominal”,  de la Centrul de studii și păstrare a arhivelor militare istorice Pitești, documente care au fost clasificate până de curând.

Lucrarea prerzintă o analiză a funcționării armatei multietnice cezaro-crăiești, și în special a modului în care au fost încorporați soldații români în această armată, principalele corpuri de armată în care au fost prezenți majoritatea soldaților ardeleni și bucovineni, numărul și componența etnică a militarilor transilvăneni și bucovineni  primiți în armata română dar și multe alte informații importante pentru a înțelege mai bine istoria militară a acelor vremuri.

Potrivit unei recenzii a consilierului superior la Arhivele Naționale din Cluj, Livia Ardelean, lucrarea se constituie într-o sursă istoriografică de primă importanță, un fel de catalog arhivistic, care începe cu acest demers să studieze un aspect aproape necunoscut în istoriografia română.

Articolul precedentAtenționare de vreme severă valabilă pentru toată țara
Articolul următorVizibilitate redusa de ceata, sub 100 de metri, in Pasul Prislop