Astăzi timp de  două ore, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, în cadrul expoziției eveniment „One Day Show”, directorul Muzeului Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare, Tiberiu Alexa a prezentat oficial cele mai noi achiziții ale instituției muzeale aflate în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

Lucrări unice la Muzeu

Participând recent la Licitația de primăvară #26/2019 organizată online de Galeria de Artă „QUADRO” din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare a reușit achiziționarea unui număr de 11 lucrări de pictură și grafică.

O selecție cuprinzând șase dintre aceste piese recent achiziționate, alături de o lucrare de la un colecționar privat din Oradea – autentice capodopere, remarcabile atât ca valori artistice cât și prin raritatea lor deosebită în piața oficială a comerțului cu lucrări de artă, a fost prezentată în premieră la Palatul Administrativ din Baia Mare.

Nume de mari artişti prezentate la expoziţie

Lucrarea lui Károly FERENCZY este o piesă de importanță excepțională care vine să completeze o lacuna majoră existentă în colecțiile muzeului. Până în prezent, instituția muzeală de artă băimăreană nu a deținut nicio pictură din creația acestui artist.

Livadă din Baia Mare este un peisaj de plein air. A fost pictat în anul 1897 de către pictorul spaniol Cesar Maria HERRER y MARCHER în vremea celei de-a doua colonizări băimărene a Școlii particulare de pictură Simon Hollósy, ce își avea sediul permanent la München, în capitala Bavariei.Ea constituie o achiziție foarte valoroasă datorită rarității extreme în piața internațională a comerțului oficial cu artefactele de artă plastică.

Două spectaculoase acuarele realizate de Petre Abrudan la Bârsana, în anul 1971, ilustrează creația de maturitate a acestui important pictor transilvănean. Acesta a activat în Baia Mare, între 1927-1948, a revenit pe meleagurile maramureșene aproape anual. După 1966 a pictat în sezoanele de vară, succesiv, la Hideaga, Baia Mare, Bârsana”, a explicat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului Județean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare.

 ”Muzeul Județean de Artă  a devenit unul dintre principalii jucători între muzeele din România în ceea ce privește achizițiile. Vom încerca și în anii următori să menținem acest trend de acordare a finanțărilor. Este nevoie de acest lucru, pentru a se putea realiza și pe mai departe aceste achiziții care țin, în fond, de mândria noastră de maramureșeni”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Articolul precedentVasile Bodnar a ocupat locul de consilier local lăsat liber de Ioan Mihalca
Articolul următor2.700.000 lei pentru bazinul descoperit din Baia Mare