În săptămâna care se încheie, polițiștii maramureșeni și jandarmi din cadrul I.J.J. Maramureș au desfășurat acțiuni preventive, pe raza întregului județ, în scopul informării cetăţenilor şi operatorilor economici cu privire la noile modificări legislative referitoare la introducerea Certificatului verde COVID. 

 

Conform noilor modificări “activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 în județele/ localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

Având în vedere noile reglementări instituite prin Hotărârea de Guvern nr. 1015 din 23 septembrie 2021 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021  vă comunicăm că,  Certificatul verde COVID va fi necesar pentru accesul în restaurante, cafenele, în săli de spectacole si la evenimente, inclusiv pentru copiii mai mari de 6 ani, care trebuie sa prezinte un test negativ.

Aceste modificări se aplică în localitățile în  care rata de infectare este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

În  ultimele 48 de ore, au fost angrenate 57 de efective care au efectuat nouă acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19.

Totodată, în urma acțiunilor desfăşurate, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii maramureșeni împreună cu jandarmii maramureșeni, au legitimat 3607 de persoane, au verificat 99 de societăţi comerciale,  peste 1200 de locaţii de interes și 413  mijloace de transport.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate  80 de sancțiuni contravenţionale conform Legii 55/2020 astfel :

  • 30 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;
  • 47 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea;
  • Trei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de polițiști a fost de 23.500 de lei.

Poliţiştii maramureșeni vor continua acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, precum și pentru prevenirea nerespectării legislației în domeniu.

Totodată, polițiștii recomandă cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție și să nu se expună la riscuri.

Scopul polițiștilor nu este acela de a sancționa, ci acela de a aplica legea pentru siguranța tuturor cetățenilor!

Sursa: Realitatea de Maramures