În urma unei sesizări primite din partea unei organizații nonguvernamentale, luni, 11 ianuarie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, împreună cu polițiști de la Poliția Orașului Târgu Lăpuș și reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au descins la o locație din Târgu Lăpuș, unde existau informații că s-ar afla un adăpost improvizat și mai mulți câini sunt ținuți în captivitate în condiții improprii.

La fața locului, în patru cuști improvizate, au fost găsite 12 exemplare canine, care au fost ridicate și predate unui adăpost administrat de Primăria Municipiului Baia Mare, iar spațiul respectiv a fost dezafectat.

Din primele cercetări a reieșit că animalele nu aveau stăpân și au fost ridicate de pe raza orașului Târgu Lăpuș.

Pentru nerespectarea art. 5, alin. 1 din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, în cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională, respectiv o amendă de 3000 de lei.

Conform prevederilor legislative în vigoare, deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:

  1. un adăpost corespunzător;
  2. hrană și apă suficiente;
  3. posibilitatea de mișcare suficientă;
  4. îngrijire și atenție;
  5. asistență medicală.

Totodată, deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi.

foto: arhiva

Sursa: Realitatea de Maramures