Agenția Națională de Integritate anunță că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu poate justifica suma de peste 2.7 milioane de lei.

De asemenea ANI a sesizat Parchetul pentru fals în declarații în cazul unui împrumut de 500.000 de euro.

Vă redăm comunicatul Agenției Naționale de Integritate

“Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,318 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN, Primar al municipiului Baia Mare, Județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către CHERECHEȘ CĂTĂLIN.

De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) și din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de „fals în declarații” în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative.

CHERECHEȘ CĂTĂLIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în acest sens.

Precizăm că Agenția a transmis în atenția persoanei evaluate șase solicitări de a prezenta date sau informații relevante.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.” se arată în comunicatul ANI.

Update

Intr-o conferință de presă, primarul Cătălin Cherecheș a motivat că suma nejustificată provine dintr-o donație, primită în anul 2009 de la mama sa Viorica Cherecheș deputat PNL. El mai menționează că nu a văzut raportul Agenției Naționale de Integritate și nici nu a primit vreun document oficial în această speță.

” Între 2008-2009 am primit o donație din partea mamei mele până la suma de un milion și jumătate de euro. Mi-a dat împrumuturi. În 2009 în baza unui act notarial, banii au fost certificați ca fiind donație, aspect menționat în declarația de avere, așa cum prevede legea. Această chestiune a fost verificată de către ANI în 2010. Eu nu am văzut raportul ANI. Nu am primit oficial de la ANI, nimic.” a spus edilul.

Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș

 

Articolul precedentPolițiștii rutieri în acțiune. 22 de conducători auto au rămas fără permisul de conducere pentru 90 de zile
Articolul următor12.000 de intervenții neurochirurgicale la Spitalul Județean din Baia Mare, în 25 de ani