Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Poliţia de Frontieră desfășoară acțiuni în comun pentru a preveni răspândirea Pestei Porcine Africane.Una dintre măsurile necesare a fi aplicate, în contextul evoluției Pestei Porcine Africane în țara noastră este aceea de verificare la frontieră, în vederea prevenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul PPA.

În toate punctele de trecere a frontierei, personalul sanitar veterinar existent în incinta punctelor de trecere a frontierei, în cooperare cu reprezentanții Poliţiei de Frontieră Română acţionează pentru prevenirea intrării pe teritoriul României a PPA, fiind aplicate mai multe măsuri. La frontiera externă, intrarea în România a autovehiculelor care transportă animale vii se va permite numai prin punctele de trecere a frontierei în care sunt organizate Posturi de Inspecție la Frontieră de către ANSVSA.

La frontiera internă, în situația prezentării la controlul de frontieră pe sensul de intrare în România a autovehiculelor care transportă porci vii, personalul Poliției de Frontieră Române va informa Direcțiile Județene Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea efectuării controalelor sanitar-veterinare asupra acestor transporturi. În cazul în care sunt depistate transporturi de porci vii, care nu corespund din punct de vedere al normelor sanitare veterinare, vor fi sesizați imediat reprezentanții Poliției de Frontieră Române, pentru a interzice intrarea în țară a respectivelor autovehicule.

Reprezentanții ANSVSA informează cetățenii care intenționează să tranziteze prin Punctele de Trecere la Frontieră de la granița cu Bulgaria, cu privire la faptul că pe teritoriul acestei țări este interzisă intrarea din ţări membre ale Uniunii Europene, precum şi din ţări terţe cu carne de porc sau produse alimentare care conţin carne de porc, pentru consum propriu, iar mijloacele de transport care intră pe teritoriul Bulgariei sunt supuse dezinsecţiei.

 

Articolul precedentSezonul 2018/2019 începe în Maramureș în 19 august
Articolul următorArmă ridicată de poliţişti în urma unor percheziţii domiciliare pe raza localităţii Ieud din județul Maramureș