Tribunalul Maramureș a dat motivarea în cazul Vişeu „Projekt Maramureş”. În acest document se arată că tinerii germani erau legați cu funii, înhămați la căruţă alături de animale sau ținuți intenționat în ger şi în frig sau în ploaie.

Minorii erau pur şi simplu torturaţi

„Tinerii sunt excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale, în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară, şi sunt supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de S.B.S. (cetățean german – n. a.) în baza unor convingeri educative personale. Acestea presupun, în realitate, aplicarea unor metode barbare asupra minorilor prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative, exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă – bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie – şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii”, se menţionează în motivare.

Magistrații au mai menţionat că toate actele la care au fost supuși minorii germani au fost de natură să creeze grave traume psihice şi fizice acestora, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză.

„Membrii grupului infracțional au continuat exploatarea persoanei vătămate și după data împlinirii vârstei majoratului de către aceasta prin supunere la muncă forţată, au lipsit persoanele vătămate de libertate prin interzicerea acestora de a comunica cu familiile din Germania, prin reţinerea actelor de identitate şi a oricărui mijloc de comunicare la distanţă (telefon mobil, tabletă, acces la internet) în condiţiile în care aceste persoane, majoritatea minore erau cetăţeni germani necunoscători de limbă română, unii fiind suferinzi de afecţiuni de natură psihică”, se mai arată în motivare.

Unul din tineri era pus să mute bolovani grei
Conform declaraţiei unuia dintre tineri, rezultă că acesta a fost supus unor munci forţate, uneori fiindu-i impuse cu regim de pedeapsă, cu titlu, de exemplu, „mutarea de bolovani foarte mari cu mâinile goale, într-un ştraf, la cărat de lemne, construirea unui grajd; toate aceste munci executate de dimineaţa de la 7 până la ora 6 seara, în fiecare zi, inclusiv duminica”.
Totodată, partea vătămată precizează că „de mâncare primea, fiind închis singur într-o casă părăsită din care nu avea voie să iasă, nici măcar să meargă la WC”, se subliniază în documentul Tribunalului Maramureș.
Tânărul era pedepsit timp de 3 luni, iar în acest interval nu avea voie să vorbească cu ceilalţi copii din centru, nu primea tratament medicamentos și nu a fost înscris într-un program de şcolarizare.
Banii de la statul german, folosiţi de grupul infracţional

Potrivit aceleaşi motivări, banii pentru funcționarea centrului erau asigurate de statul german, aceștia fiind însuşiți de către membrii grupului infracțional, care au utilizat mai multe metode ilicite pentru a asigura o aparenţă de legalitate. În plus, magistrații au reținut și faptul că liderii grupului infracţional şi-au asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale – poliţie, primărie, asistenţă socială, care le-au facilitat accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş, astfel încât atunci când se făceau astfel de controale, copiii erau sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi erau supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, inclusiv în cazul vizitelor unor oficiali din Germania.

Cele cinci persoane arestate preventiv sunt acuzate că au traficat mai mulţi tineri de naţionalitate germană cu vârste cuprinse între 10 – 17 ani, ulterior deveniţi majori, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative vizând recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte derulate de fundaţii coordonate de cetăţenii germani S.B.S. şi S.B..

Articolul precedentParticipare numeroasă la Marșul Factorilor Poștali
Articolul următorPersoane cu dizabilități legate cu cârpe de pat!