Cu o sută de ani în urmă, la scurt timp după înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, administrația românească se instala în Transilvania pentru a prelua atribuțiile conferite de lege, un act de normalitate după reîntregirea țării prin evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918. Astfel, prin Înaltul Decret nr. 1964 din 29 aprilie era consemnat actul de naștere al Jandarmeriei Ardelene, structură militară a cărei sarcină era să asigure ordinea și respectarea legii în teritoriile reunite cu Patria Mamă.

În acești ani de existență instituțională, evoluția și schimbările din societate au făcut ca Jandarmeria Ardeleană să se prezinte ca o instituție solidă și profesionistă, cu angajați care își îndeplinesc misiunile încredințate și îndatoririle față de țară.

 

Azi, în prezența celor aproximativ o mie de maramureșeni, adunați pe Bulevardul Unirii din Baia Mare, a avut loc ceremonia militară și religioasă dedicată aniversării a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Ardelene.
”Împreună, toți cei care simțim și trăim românește, ne-am bucurat de însemnătatea istorică a acestui eveniment. Timpul a trecut, oamenii s-au schimbat și multe întâmplări au rămas în istorie, însă câteva lucruri rămân neschimbate peste ani: credința, dragostea de țară și de neam”, au declarat reprezentanții Jandarmeriei Maramureș.

Articolul precedent12.000 de intervenții neurochirurgicale la Spitalul Județean din Baia Mare, în 25 de ani
Articolul următorMARAMUREȘ: 21.500 pachete cu ţigări de contrabandă confiscate de poliţişti