Fundaţia Ucrainienilor Huţuli din România, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica – Maramureş, printr-o cofinanţare a Fondului Cultural Naţional au pus bazele Colecţiei Huţulii Maramureşeni, inițiativă prin care o fostă construcţie-anexă a fost refuncționalizată şi amenajată cu obiecte specifice culturii tradiționale a huţulilor. Colecția Huţulii Maramureşeni și-a deschis porțile pentru vizitatori luni, 11 noiembrie 2019 și pe lângă obiectele de decor care spun povestea huțulilor, aduce în atenția publicului și lucrări de artă contemporană prin care sunt prezentate peisaje culturale din zona etnografică Valea Ruscovei.

Reprezentantul comunității ucrainene în administrația județeană, Nicolae Mișulec, a prezentat în plenul ședinței extraordinare a Consițiului Județean Maramureș, din data de 6 decembrie 2019, proiectul muzeal al culturii huțule, mulțumind în numele minorității ucrainene pentru susținerea primită în conservarea moștenirii materiale și imateriale a acesteia. „Vreau să mulțumesc poporului român pentru sprijinul acordat minorității ucrainene, dar și Maramureșului pentru că spune povestea culturii huțule. Pe această cale, le lansez tuturor maramureșenilor invitația de a vizita acest muzeu din comuna Repedea, luându-mi, la rândul meu, angajamentul că voi mulțumi României pentru tot ceea ce a făcut pentru ucraineni, ori de câte ori voi reprezenta Maramureșul în Ucraina”, a declarat consilierul județean, Nicolae Mișulec.

Fundația Ucrainenilor Huțuli din România își propune întregirea colecției muzeale, făcând apel la cei care doresc să sprijine proiectul prin donarea de obiecte, fotografii sau înscrisuri vechi, care să reflecte cât mai fidel cultura materială huțulă.

Articolul precedentAeroportul Internațional Maramureș va depune o cerere cu finanțare europeană pentru construirea unui nou terminal
Articolul următorTrei pietoni au fost accidentați la intersecția străzii Macului cu strada Grănicerilor. Șoferul a părăsit locul accidentului