Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat planul de măsuri pentru perioada sezonului rece. Ninsorile abundente și temperaturile scăzute pot constitui factori care să influențeze negativ activitatea economică și socială, dar și sănătatea populației. În acest context, instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, respectiv cele de sprijin vor intensifica, în domeniul de competență, acțiunile specifice de prevenire în perioada sezonului rece.

De asemenea, vor asigura capacitatea optimă de acțiune și intervenție specifice situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase (căderi de zăpadă, ger, polei, îngheț, temperaturi scăzute, viscol), incendii, dezastre. Alte măsuri prevăd dinamizarea acțiunilor de identificare și supraveghere în perioada sărbătorilor de iarnă în zona localurilor publice, dar și colaborarea cu organizațiile neguvernamentale pentru rezolvarea problemelor generate de producerea unor situații de urgență care pot afecta populația.

Vom proceda la reorganizarea comandamentului județean și a comandamentelor locale pentru deszăpezire și combaterea poleiului și a altor fenomene meteorologice periculoase. Vor fi actualizate și verificate, în regim de urgență planurile de măsuri specifice de la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență. De asemenea, vom proceda la instruirea serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență pentru pregătirea corespunzătoare de intervenție pe perioada sezonului rece. Comitetele locale pentru situații de urgență vor identifica spații care să permită relocarea, cazarea și asigurarea hranei pentru persoanele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. Vom actualiza datele persoanelor care necesită tratament de specialitate (dializă, boli cronice, diabetici, gravide) pentru monitorizarea și acordarea asistenței medicale la nevoie”. a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Planul de măsuri prevede aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate. Se va proceda la supravegherea permanentă a cursurilor de apă și a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în scopul prevenirii formării podurilor de gheață și a zăpoarelor, dar și a iazurilor de decantare. Se va acționa cu prioritate pentru menținerea în stare de practicabilitate a drumurilor publice din pasurile montane, dar și din zonele de deal cunoscute cu probleme în perioada de iarnă. Se vor îndepărta de pe drumurile publice și căile de comunicații copacii prăbușiți sub greutatea zăpezii/crengi rupte. Serviciul Poliției Rutiere Maramureș va verifica în trafic echiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Cetățenii vor fi informați cu privire la măsurile dispuse pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice specifice perioadei de iarnă.

Articolul precedentExperții internaționali ai Proiectului „Food Chains 4 EU”, în vizită de lucru în Maramureș
Articolul următor50 de ani de la înființarea Jandarmeriei Maramureș. Osemintele Voievodului Mihai Viteazu au fost aduse în Baia Mare