De curând Centrul Cultural Clujean a dat startul programului România Remarcabilă printr-o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor administrații rurale din România și Franța, alături de specialiști din organizații de dezvoltare a patrimoniului, instituții culturale, arhitecți și experți în dezvoltare turistică. Și comuna Bârsana din județul Maramureș  face parte din acest proiect.

România Remarcabilă este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France și cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.

Programul va explora autenticitatea satului românesc, căutând modalități de a pune patrimoniul și cultura acestuia în slujba dezvoltării rurale. În acest an programul pornește în 12 comune pilot, șase din județul Cluj -Beliș, Bonțida, Moldovenești, Poieni, Suatu, Vad și șase din alte județe -Bârsana – Maramureș, Bogata – Mureș, Bucium – Alba, Fundata – Brașov, Plopiș – Sălaj și Valea Viilor – Sibiu. Programul își propune apoi să se extindă în 25 de comune în 2020 și în 40 de localități în 2021.

”Având în vedere potențialul uriaș al localității noastre când vorbim despre turism, am considerat ca este indispensabila prezenta noastră in cadrul acestui parteneriat, pentru a stimula cultura și patrimoniul din Barsana, prin conservarea și dezvoltarea continua. Identitatea comunei noastre a căpătat un plus de valoare și punctaj odata cu atestarea sa ca Stațiune Turistică de Interes Local, in anul 2018. Aceasta certificare crează comunității din Birsana un avantaj uriaș pentru atragerea fondurilor europene, in special in turismul din mediul rural”,  a declarat Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana. 

Programul România Remarcabilă beneficiază, de asemenea, de patronajul Ministerului Culturii din Franța și este dezvoltat printr-un parteneriat cu asociația Sites et Cités Remarquables de France, coordonatoare a unei rețele similare din care fac parte circa 300 de localități franceze.

 

Articolul precedentMii de turiști au venit în Stațiunea Ocna Șugatag de Rusalii
Articolul următorClaudia Cetățeanu – antrenor portari la lotul național de cadete al României