Consiliul Județean Maramureș a organizat, în perioada 5 – 9 noiembrie, principala activitate din cadrul proiectului FoodChains 4 Europe, o evaluare de tip peer review. În cadrul acesteia, 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din județ. Tot în acest interval, 23 de echipe de studenți băimăreni au participat la ediția 2018 a concursului culinar Costa, iar evaluatori au fost chiar specialiștii străini implicați în proiectul FoodChains 4 Europe.

Ediția 2018 a concursului culinar Costa a reunit 23 de echipe de studenți băimăreni care au prezentat produse inovative, realizate după rețete proprii, sub îndrumarea cadrelor universitare de specialitate de la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Consiliul Județean Maramureș a asigurat o parte din ingredientele necesare concursului și a acordat diplome și premii tuturor participanților. Echipa lui Alex și Cristina a pregătit frigărui de pui învelite în susan, asortate cu sos de usturoi, sos de barbeque și dulceață de ardei iute.

”Este un preparat simplu de pregătit, ușor și datorită sosurilor, dă un  gust foarte bun”, a spus Alex.

”Am tăiat pieptul de pui bucățele, l-am pus la marinat în sos de soia, sos de roșii, usturoi, sare, piper și alte condimente, l-am lăsat 24 de ore după care am dat bucățile de piept de pui prin muștar, prin susan și le-am pus la prăjit”, a adăugat Cristina.

Și echipa Gabrielei a pregătit tot un preparat din carne de pui: felii din piept de pui asortate cu sos de mărar sau usturoi.

”Prima dată am tăiat bucățile din piept de pui, am făcut o marinadă din usturoi, ceapă, felii de lămâie, zeamă de lămâie, ulei, le-am condimentat toate cu sare, piper, am pus peste marinadă carnea, am lăsat două ore la marinat și după aia am ales carnea de legume și le-am prăjit”, a explicat Gabriela.

Feliile zâmbitoare din piept de pui au fost apreciate de specialiștii din domeniul alimentar, la fel și mini-burgerii.

”Chiar este o ocazie formidabilă pentru studenți să demonstreze practic ce au învățat teoretic atâția ani și sunt foarte inventivi, au făcut lucruri care sunt chiar deosebite și îi felicit pe toți”, a declarat șeful biroului de relații externe din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Mihaela Lițe.

Un premiu special a fost decernat echipei care a realizat produsul ”Dulceață de lapte”, cel mai apreciat de experții din regiunile partenere.

Proiectul ”FoodChains 4 Europe” reprezintă o oportunitate pentru stimularea, sprijinirea și accelerarea dezvoltării firmelor locale din domeniul alimentar. Recomandările experților vor fi prezentate în cadrul Raportului final al evaluării Peer Review și vor viza toate cele trei teme avute în vedere de evaluarea Peer Review. Pe baza recomandărilor, Consiliul Județean Maramureș va realiza un plan de acțiune care va include și introducerea unui sistem de etichetare pentru produsele locale, denumit ”Bun de Maramureș”. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.

 

 

Articolul precedentProiect pentru dezvoltarea infrastructurii de educație tehnologică prin modernizarea Colegiului Tehnic ”Transilvania”
Articolul următorLiberalii fac apel la rigurozitate pentru CA-ul de la Drumuri-Poduri Maramureș