Vineri, 22 martie, cu începere de la ora 11.00, aleșii județeni se întâlnesc în ședință extraordinară pentru a vota bugetul Maramureșului pentru anul 2019. Bugetul este în sumă de 1.100.241 mii lei, din care 134.990 mii lei reprezintă procentul de 90% alocat pentru personalul din centrele de protecția copilului, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap și pentru însoțitorii acestora.

Astăzi  începând de la primele ore ale dimineții, președintele Consiliului Județean Maramureș  a avut consultări cu reprezentanții partidelor politice din cadrul Consiliului Județean Maramureș, dar și cu primarii unităților-administrativ teritoriale, cărora le-a explicat faptul că, toate primăriile vor beneficia cel puțin de bugetul de care au dispus în anul 2018, sumă la care se va adăuga și plata pentru asistență socială, care, din acest an, revine în sarcina administraților locale.

Atât în consultările cu grupurile politice cât și în consultarea publică cu primarii, președintele Gabriel Zetea a explicat că, bugetul care se aprobă în ședința extraordinară este, în fapt, calculul pe care, până anul trecut, îl făceau Finanțele Publice, iar pe un algoritm deja agreat de reprezentanții finanțelor au fost stabilite bugetele și pentru anul 2019. În acest sens s-a precizat că s-au luat în calcul două plafoane, respectiv numărul de locuitori dintr-o unitate administrativ-teritorială înmulțit cu suma de 1.000 de lei/ persoană, dar cu mențiunea că nicio comună nu poate avea un buget mai mic de 2 milioane de lei, în cazul în care cetățenii comunei sunt în număr mai redus. Totodată, suma minimă alocată orașelor este de 60 milioane de lei, pentru municipii de 120 milioane de lei, în timp ce suma maximă alocată consiliilor județene este de 275 milioane de lei.

”Au existat comunități locale care nu au atins aceste plafoane din cotele pe venit și au primit diferența de bani pentru a atinge sumele prevăzute în plafoane. Mai mult, toate primăriile au cel puțin alocarea financiară pe care au avut-o în 2018, la care se adaugă, în plus, sumele care se vor acorda pentru asistență socială. S-au făcut estimări în acest moment cu privire la beneficiarii ajutoarelor de asistență socială și se alocă, separat, 90% din sumă, diferența de 10% revenind în sarcina autorităților locale”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Articolul precedentFemeia înjunghiată de fostul concubin a murit la spital
Articolul următorVor fi reparate străzile pe care s-au făcut săpături pentru racordarea la rețeaua de gaz