Ședința de îndată a Consiliului Județean Maramureș stabilită pentru joi, 5 septembrie 2019 a început cu un moment frumos și extrem de important pentru administrația din Maramureș, respectiv lansarea volumului ”Arta din România”, o lucrare impresionantă editată de către Academia Română și sprijinită financiar și de către instituția județeană.

Consiliul Județean Maramureș continuă și în 2019 demersurile începute anul trecut, de a fi parte în publicarea unor volume extrem de importante. În 2018, instituția a participat la două astfel de proiecte, cel legat de volumul ”100 de personalități maramureșene” și volumul ”Arta din România”. Aceste volume vor fi oferite, mai departe, fiecăriei administrații locale din Maramureș, pentru a arăta tuturor că Maramureșul face parte din istoria artei din România prin Școala Băimăreană de Pictură.

”Pe lângă această instituție extraordinară a României, Academia Română, în partea de debut se vorbeste despre o instituție care este coautoare la acest volum impresionat care va rămâne în istoria țării noastre, respectiv Consiliul Județean Maramureș. Faptul că am reușit să impunem Școala Băimăreană de Pictură ca parte a artei din România și instituția Consiliului Județean este alături de Academia Română la lansarea acestui volum reprezintă un moment important pentru întegul județ”, a arătat șeful administrației județene.

Detalii despre lucrare a oferit directorului Muzeul Județean de Artă ”Centrul Artistic Baia Mare”, Tiberiu Alexa. Acesta a arătat că este pentru prima dată când Academia Română izbutește să elaboreze, să publice și să introducă pe piața națională și internațională un tratat al artei din România, prima tentativă din 1968 – 1973 rămânând nefinalizată.

”Am fost onorați să fim cooptați în comitetul redacțional, fiindu-ne solicitat un text despre Centrul Artistic Baia Mare, scriere care ne va reprezenta în marile biblioteci ale lumii. Intrăm cu fruntea sus în istoriografia europeană, în istoriografia internațională de artă cu un text echilibrat și ponderat, care evidențiază ceea ce este important și ne diferențiază de alte puncte de vedere istoriografice. În același timp, valorifică la maximum întregul patrimoniul al Muzeului Județean de Artă”, a declarat directorul Tiberiu Alexa.

La cuvânt s-au înscris, apoi, consilierii județeni Marinel Kovacs, Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bârlea, care au avut doar cuvinte de laudă la adresa executivului Centrului Artistic Baia Mare, dar și referitor la această lucrare foarte valoaroasă nu doar pentru Maramureș, ci pentru întreaga artă din România.

Articolul precedentFetele de la Minaur joacă sâmbătă la Cluj-Napoca
Articolul următorUn hoţ nu a luat în calcul un singur lucru, că poliţiştii sunt poliţişti şi când nu poartă uniformă