Una din problemele de sezon cu care ne putem confrunta în drumețiile la munte este întâlnirea neașteptată cu viperele. Cunoașterea semnelor, a manifestările și a conduitei terapeutice ne ajută însă să gestionăm corespunzător cazul unei persoane mușcate de viperă, până la intervenția specialiștilor.

 Medicii spun că există câteva semne care ajută la recunoașterea mușcăturii de viperă: plaga mușcată cu două puncte situate la 5 – 13 mm una de alta; la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot apărea vezicule. Manifestările clinice depind de cantitatea de venin injectat, locul mușcăturii, greutatea victimei și antecedentele personale.

 “Dintre manifestările sistemice, care apar la primele 10-20 de minute de la momentul mușcăturii, amintim: reacție anafilactoidă, în primele minute sau cu o întârziere de câteva ore, șoc, angioedem cu insuficiență respiratorie acută severă obstructivă, edem al feței, limbii, epiglotei, urticarie, bronhospasm, hipotensiune, tahicardie, infarct miocardic acut, grețuri, vărsături, colici abdominale, diaree, incontinență urinară, febră, lipotimie, insuficiență renală acută (în special la copii), edem cerebral, edem pulmonar, stare de comă și convulsii, deces intrauterin la gravidă, oftalmoplegie și slăbiciune musculară generalizată și altele”, explică dr. Dan Roman, medic șef Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare.

”Avem ser antiviperin și am refăcut comanda pentru că vine întradevăr perioada călduroasă și oamenii se duc în locuri în care sunt expuneri mai serioase la mușcătura de viperă. Nu sunt probleme deocamdată pe acest segment”, a precizat Vasile Pop, manager interimar Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

 Conduita terapeutică la locul accidentului, potrivit specialiștilor, constă în solicitarea ambulanței prin serviciul 112, liniștirea pacientului, întinderea pe spate și sfătuirea acestuia să evite mișcările membrului afectat. Deasupra plăgii se aplică un pansament compresiv, cu o fașă elastică, dar nu foarte strâns. Nu se practică incizii și nu se pune gheață. Plaga se spală cu apă oxigenată din abundență și se aplică deasupra un pansament steril. Administrarea serului antiviperin, care poate produce reacții secundare severe până la șoc anafilactic, nu se recomandă în lipsa personalului medical și a posibilităților de monitorizare si tratament adecvate.

 

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 12. Țara arde și PSD-ul hărțuiește
Articolul următorMaramureșeni infectați cu coronavirus implicați într-un accident rutier