Vin noi date îngrijorătoare de la economistul-șef al uneia dintre cele mai mari bănci din România. Inflația pentru mâncare a sărit de 25%. Specialiștii atrag atenția că deși România este un mare producătoare de cereale, importăm foarte multă mâncare. În plus, în câteva luni, carnea de porc s-ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor.

Scumpirea energiei, importul de produse chimice şi petrochimice şi importurile mari de produse agroalimentare au inflamat dezechibrul balanței comerciale plasând România pe primele locuri în Europa în ceea ce privește deficitul de cont curent.

Economistul şef arată că, în ciuda faptului că România este unul dintre marii exportatori de cereale şi materii prime din agricultură, importă foarte multe produse agroalimentare prelucrate. Pe zona de produse alimentare, inflaţia lunara anualizata a ajuns la peste 25%.

Prinsă în jocul extrem al celor două deficite gemene (deficit bugetar si deficit de cont curent), „statul roman  cheltuie circa 125 de lei la fiecare 100 lei venituri din taxe si impozite (avem venituri fiscale de circa 27% din PIB si un deficit bugetar estimat de Comisia Europeana de circa 6.5% din PIB).

Deficitul comercial ridicat arată o deteriorare puternică a balanţei comerciale, deteriorare care are radacini structurale, arată Ionuţ Dumitru, economist şef la o bancă din România, potrivit economedia.ro.

Articolul precedentAlocațiile copiilor se majorează cu doar 12 lei – Ce putem cumpăra cu acești bani – EXPERIMENT
Articolul următorScandalul intonării imnului Ținutului Secuiesc. UMPMV cere DEMISIA lui Eduard Novak: „Nu mai poate reprezenta statul român”