Întrucât de anul viitor în Sighetu Marmației gunoiul menajer va fi colectat selectiv, joi a avut loc lansarea proiectului  „Învățăm să colectăm selectiv”, inițiat de primarie în parteneriat cu societatea de salubrizare Herodot, prin care se dorește educarea populației în acest sens.

În cadrul acestui proiect fiecare unitate de învățământ din Sighetu Marmației a primit coșuri de gunoi pentru fiecare sală de clasă cu capace de culori diferite, galben pentru plastic, verde pentru sticlă și albastru pentru hârtie. De asemenea fiecare unitate de învățământ va primi câte un set de containere colorate pentru exterior. Astfel preșcolarii și elevii din Sighet vor învăța să selecteze deșeurile înainte să le arunce, urmând să facă și acasă același lucru cu părinții lor.

”Proiectul a învăța să colectăm selectiv a fost o altă abordare decât suntem noi obișnuiți. El trebuie făcut anul acesta. Încercăm abordarea unui proiect prin care copiii să îi educe pe părinți, mai rar asemenea lucruri dar să știți că este extrem de eficient dacă noi reușim să îi convingem pe copii să colecteze selectiv iar aceștia se vor duce la părinți și le vor atrage atenția ori de câte ori aceștia nu vor proceda așa cum știu ei că este bine. Am identificat numărul de clase în care se desfășoară activitate școlară în municipiul nostru, avem 333 de săli de clasă. Colectarea selectivă a gunoiului devine obligatorie din luna iunie a anului viitor, în momentul în care se deschide centrul de sortare de la Sighet unde nu pot să intre decât deșeuri menajere deja sortate”, a precizat Horia Scubli, primar Sighetu Marmației.

”Acest proiect de selectare colectivă este probabil cel mai mare și de impact proiect pe care îl vom desfășura și noi ca și operator vedem acest proiect ca pe un exercițiu de învățare pentru că nu avem experiență în așa ceva, multe comunități nu au experiență cu colectrea selectivă dar știm că cel mai mare aport pe care îl putem noi aduce este să ne pregătim bine, iar acum în momentul zero consider că orice început este greu și mă bucur că avem susținerea și sprijinul dumneavoastră și al copiilor care probabil sunt cei mai entuziasmați și cei mai capabili să facă o schimbare”, a precizat Mario Opriș, reprezentant societatea Herodot.

”Eu o să insist pe aceste igluuri pe care în perioada următoare, în lunile ianuarie-februarie vom încerca să le amplasăm în toate curțile, la licee, la școli, la grădinițe. Vom insista foarte mult și pe această selecție a deșeurilor pe două fracții, mă refer la fracția umedă care este gunoiul menajer care va fi total separat și fracția uscată unde avem cartonul , hârtia, metalul, pe care vom încerca să le selectăm separat”, a adăugat Ovidiu Șuștic.

Reprezentanții societății de salubrizare Herodot roagă dascălii să îi învețe pe copii cum se face colectarea selectivă a gunoiului menajer.

Articolul precedentMăsuri de prevenire ce trebuie respectate pentru a evita eventualele situații de urgență în perioada Crăciunului si a Anului Nou
Articolul următorÎn pragul sărbătorilor de iarnă câțiva primari maramureșni le transmit gânduri bune cetățenilor