În preajma sărbătorilor de iarnă Direcția de Sănătate Publică Maramureș vine cu o serie de recomandări pentru prevenirea trichinelozei la om. Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminata. 
Potrivit DSP Maramureș procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele iar omul se infecteaza prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, masivitatea contaminarii ei şi de rezistenţa organismului.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic. Unele obiceiuri culinare precum prepararea termică “în sânge”, consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă dar și achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat contaminata, Direcția de Sănătate Publică Maramureș vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie.

Cetățenii sunt sfătuiți să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autoritaţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora, să achiziţioneze carne doar din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar.

Articolul precedentAnsamblul Mara, la 50 de ani de activitate
Articolul următorCSM Sighet și-a aflat adversara din Cupa României