Numărul donatorilor de sânge este în scădere la nivel național. Pe plan local se caută soluții, iar Clubul Rotaract Team Baia Mare a inițiat și o campanie în acest sens, ”Donează sânge, salvează vieți.” În cadrul acestui proiect, a fost creat și un site nou al Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș, iar în fiecare lună cei care donează regulat sânge primesc un premiu. 

Rotaract Team Baia Mare îi recompensează pe cei care merg la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a face un bine. Pe tot parcursul anului, în fiecare lună, vor premia 3 donatori de sânge, prin tragere la sorți. Luna aceasta, marele premiu constă într-o invitație pentru două persoane la evenimentul ”100 de baloane pentru România – Maramureș Balloon Fiesta 2018”.

”Sângele nu poate fi cumpărat, produs sau obținut decât prin bunăvionța oamenilor, o donație benevolă. Conștientizând acest lucru, avem campania ”Donează sânge, salvează vieți” care se derulează de mai multă vreme. Cu toate eforturile depuse de noi și de alte entități, vedem că numărul donatorilor este în continuă scădere și am încercat să facem lucrurile altfel prin recompensarea celor care vin regulat la donat. Practic, vom premia în fiecare lună 3 donatori de sânge, printr-o extragere. Printre premiile date a fost un bilet la un festival cunoscut de muzică din Cluj, zbor cu parapanta, 2 bilete la Maramureș Baloon Fiesta sau diferite premii mai micuțe, printre care abonamente la sală ori bilete pentru diverse centre SPA din localitate”, declară Brian Cristian, reprezentant Rotaract Team Baia Mare.

Ionuț și Mădălina sunt doi dintre câștigătorii campaniei ”Donează sânge, salvează vieți. ”Pot să ajut pe cineva. Salvez o viață și fac un bine.”, a spus Ionuț.

Recompensarea donatorilor a însemnat un prim pas în încurajarea donării de sânge. Azi s-a făcut ”recepția” unei lucrări începute în cadrul campaniei ”Donează Sânge, salvează vieți.” Mai precis, Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare are, începând din această săptămână, un nou site pe care donatorii pot să îl acceseze și să obțină informații utile despre procesul de donare, despre Centru și orele la care pot să doneze. Este vorba despre www.ctsmaramures.ro.

”Doresc ca aceste eforturi din partea noastră, din partea asociațiilor să nu fie în zadar și sper ca numărul donatorilor să fie în creștere nu numai datorită acestor premii ci datorită nevoii de sânge”, spune Daniela Weber, director Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș

De asemenea, o asociație de IT-iști din Cluj a conceput o aplicație prin platforma donez450.ro, care se folosește în 5 centre de transfuzie din țară. Prin această aplicație se dorește încurajarea donării de sânge. Cei care downloadează aplicația se pot înscrie în program, iar centrele de transfuzie pot să îi contacteze în cazul în care există o urgență. Este dificil și pentru medicii din spitale să asigure și să indice, să prescrie și să pună în practică tratamentul transfuzional în condițiile în care la centrele de sânge nu se găsesc anumite componente pe diferite grupe și RH.

Articolul precedentDeschiderea noului an universitar în Sighetu Marmației
Articolul următorCSM Sighet așteaptă să-și cunoască adversara din Cupa României