Festivalul Zilele Maghiare Băimărene este în plină desfășurare. În cadrul acestuia a fost dezvelită miercuri o placă comemorativă dedicată scriitorului Tersánszky Józsi Jenő, la Casa Platthy.

Tersánszky Józsi Jenő a fost o personalitate proeminentă a prozei maghiare din secolul 20. S-a născut în noaptea de 12 spre 13 septembrie a anului 1888 ca primul copil al unei familii burgheze din Baia Mare. Copilăria sa a fost marcată de anturajul lumii artistice din jurul lui Holoszy  Simon,  fondatorul școlii de pictură din oraș, lume cu care tatăl său întreținea legături strânse, fiind unul din susținătorii locali ai mișcării artistice din Baia Mare.
”Astăzi am dezvelit placa comemorativă a scriitorului băimărean Tersanszky Jozsi Jeno. Acesta s-a născut în Baia Mara pe data de 12 septembrie 1888. Asta înseamnă exact acum 130 ani. Sunt puține persoanele, chiar personalitățile, care primesc un  asemenea cadou  cu ocazia zile de naștere chiar și după moarte. Noi, comunitatea maghiară din Baia Mare, ne-am gândit ca acesta este un moment prielnic să dezvelim această placă în memoria scriitorului. Tersanszky Jozsi Jeno  a avut   peste 70 opere, nuvele și  romane, el a controbuit la literatura maghiară de-a lungul vieții, a trăit 81 de ani și opera sa este foarte cunoscută. A scris mai ales pentru copii, care au fost apoi dramatizate, s-au făcut desene animate. Personajele și  locațiile din operele lui sunt din Baia Mare, din amintirile sale din copilărie, de aceea pentru noi, băimărenii, comunitatea bămăreană, dar și toți ceilalti băimăreni acest scriitor născut aici acum 130 ani a fos un valoros și merită să fie comemorat”, a spus consilierul local Richard Kovacs.
Festivalul continuă până pe data de 16 septembrie, când se va incheia cu decernarea premiilor Foter Fesztival 2018, la ora 20.30, pe scena din Centrul Vechi.
Articolul precedentProiect pentru amenajarea unui teren de sport în Sat Șugatag
Articolul următorBătăi de cap cu DN 18B Baia Mare – Târgu Lăpuş