În preajma Zilei național, sighetenii au avut prilejul să participe la vernisajul expoziţiei documentare „Maramureşul şi Marea Unire a Românilor, Alba Iulia, 1 Decembrie 1918”.

 

Expoziția a avut loc la Muzeul Maramureșean din Sighet și a prezentat documente importante legate de Marea Unire. La eveniment au fost prezenți și reprezentanții administrației locale, dar și elevi sigheteni.

 

”Vreau să vă spun că sunteți privilegiați că vedeți această expoziție. Este o expoziție frumoasă, bine echilibrată tematic, am pus documente interesante, originale, documente capitale ale unirii noastre. Am început din prima sală cu declararea războiului, România a intrat în război nu numai să vadă cum e războiul, ci pentru a-i elibera pe frații din Ardeal de sub oprimare străină. Arătăm apoi cum s-a unit Basarabia, Bucovina, cum a fost Sighetu Marmației în război, celebrul apel din 11 noiembrie 1918 de la Sighetu Marmației, care era trecut în cărțile de istorie, dar acum nu mai este, prezentăm apoi lista delegațiilor oficiale ale Maramureșului la Alba Iulia”, a precizat Gheorghe Todinca, director al Muzeului Maramureșean Sighetu Marmației.

 

În cadrul acestei expoziții au fost prezentate documentele prin care poporul a fost chemat la Alba Iulia pentru Unire, dar și documentele Unirii.
Articolul precedentFestival de tradiții strămoșești interetnice la Rona de Sus
Articolul următor”Centenar prin suflet de copil”, un proiect al Grădiniței nr. 9 din Sighetu Marmației