Până în 12 august la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet e deschisă expoziția ”Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte”, realizată de fotograful Marc Schroeder.

Fotograful luxemburghez Marc Schroeder și-a început proiectul de documentare privind deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică în anul 2012.  În cursul primei sale călătorii, fotograful a aflat pentru prima oară despre deportarea în Rusia și a constatat totodată că aceasta le era necunoscută multor  români. Subiectul a făcut obiectul unor cercetări științifice și a fost tratat în literatură sau cinematografie, însă lipsea o documentare fotografică detaliată a acestui capitol istoric. Marc Schroeder și-a propus să îi caute pe unii dintre ultimii martori ai vremii. Timp de trei ani, acesta a vizitat în România peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze comune și consemnându-le amintirile. Astfel au luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice.

Expoziția prezintă o selecție din vastul material fotografic colectat. Fotografiile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu supraviețuitorii deportării.

Articolul precedentIndicatoare stradale noi în Baia Mare
Articolul următorSuporterii echipei de hanbdal primesc un tricou inclus în preţul abonamentului