Până în 12 august la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet e deschisă expoziția ”Speranța moare ultima. Foști deportați în Rusia Sovietică își aduc aminte”, realizată de fotograful Marc Schroeder.

Fotograful luxemburghez Marc Schroeder și-a început proiectul de documentare privind deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică în anul 2012.  În cursul primei sale călătorii, fotograful a aflat pentru prima oară despre deportarea în Rusia și a constatat totodată că aceasta le era necunoscută multor  români. Subiectul a făcut obiectul unor cercetări științifice și a fost tratat în literatură sau cinematografie, însă lipsea o documentare fotografică detaliată a acestui capitol istoric. Marc Schroeder și-a propus să îi caute pe unii dintre ultimii martori ai vremii. Timp de trei ani, acesta a vizitat în România peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze comune și consemnându-le amintirile. Astfel au luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice.

Expoziția prezintă o selecție din vastul material fotografic colectat. Fotografiile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu supraviețuitorii deportării.