În timp ce adăpostul câinilor fără stăpân din  Sighetu Marmației este ocupat în totalitate, iar adopțiile sunt tot mai puține, haitele de câini comunitari se plimbă prin oraș. Această situație e cauzată și de faptul că în adăpost sunt ținuți câini mai bine de un an, mulți dintre ei fiind bolnavi. Nu pot fi nici luați acasă – deși cererea de adopții ste foarte mică -, însă nu pot fi nici eutanasiați.

Conform legii  nr. 258/2013, câinii făra stăpân trebuie cazați în adăposturile serviciilor pentru gestionarea acestor animale pentru o perioadă de 14 de zile lucrătoare. Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avandu-se în vedere capacitațile de cazare și disponibilitățile bugetare.
”Adăpostul funcționează în fiecare zi de luni și până vineri, dar și sâmbătă și duminica, când avem program redus. Programul de capturare este între orele 10:00-14:00, în fiecare zi personalul abilitat se deplasează în teritoriu și capturează câini, 2, 3, 5 câini, depinde de caz. Locuri în adăpost sunt prea puține, o singură boxă avem liberă, dar aia e numai pentru cazuri de urgență. Avem 96 de câini cazați în adăpost și e foarte greu, pentru că foarte puține persoane vin să adopte”, a declarat Gheorghe Oros, tehnician veterinar la Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpâni Sighetu Marmației.
Reprezentanții Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpâni au precizat că în luna august s-au făcut doar 7 adopții, în schimb sesizări cu privire la existența câinilor vagabonzi pe străzi sunt zilnic.
”La noi în adăpost, după lege, câinii se țin 14 zile, după care, dacă nu există revendicare sau persoane care și-au pierdut câinele și vin să îi ia înapoi acasă, procedura este de eutanasiere după 14 zile. Au fost eutanasiați doar cei cu cazuri grave de boală, numai că acum s-a sistat perioada de eutanasieri și nu se mai eutanasiază câini. Acum sunt ținuți în adăpost până la o noua decizie, când se vor face decizii de eutanasiere”, a adăugat tehnicianul veterinar din cadrul Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din Sighetu Marmației.
Potrivit reprezentanților Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, sighetenii care vor să anunțe prezența unor câini comunitari în anumite zone ale orașului trebuie să facă o sesizare verbal[ sau scrisă la acest serviciu, care se află în subordinea Serviciului Public de Gospodărire Urbana, iar câinii sunt duși la adăpost dacă sunt locuri disponibile. Și nu sunt.
Articolul precedentMaramureșean prins drogat la volan de polițiști
Articolul următorReacții dure după ce un elefant a fost plimbat pe un camion prin Sighetu Marmației pentru a promova un spectacol de circ