Întreținerea sistemului de canalizare este îngreunata din cauza persoanelor care folosesc toaletele pe post de coș de gunoi. Reprezentanții societății Vital spun că deșeurile care se aruncă cel mai des în toaletă sunt grăsimile menajere și uleiul alimentar care dăunează grav mediului, iar depunerea lor pe pereții conductelor de canalizare provoacă obturări și coroziune rapidă, blocând sau distrugând rețelele de canalizare.

 

Cetățenii deversează prin toaletele din locuințe sau direct în conductele publice și o cantitate foarte mare de materii și materiale care nu ar trebui să ajungă  într-un sistem de preluare a apelor uzate menajere: haine, deșeuri solide, pungi și recipiente PVC, materiale de construcții, grăsimi și seuri animale, uleiuri alimentare sau auto, însă cel mai mare duşman al canalizării sunt cârpele, vata medicinală, scutecele şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând depunerile. Efectul blocajelor generate de aceste materiale este resimțit în primul rând tot de locuitorii din zonă, urmare a refulării de ape reziduale în case, pe proprietăți sau spații publice.

 

Societatea Vital le amintește cetățenilor că toaleta din locuință și sistemul de canalizare nu sunt coș sau rampă de gunoi. Sistemul de canalizare este destinat a prelua exclusiv apele uzate menajere și pluviale, orice alte materii, obiecte, materiale ajunse în sistem conducând direct la disconfortul clienților iar intervențiile pentru îndepărtarea efectelor colmatării sistemului de canalizare cu materialele menționate deturnează importante resurse financiare și umane, suportate indirect tot de către utilizator.

 

Reprezentanții societății reamintesc că sănătatea poate fi pusă în pericol prin aceste obturări ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții.

 

 În cazul blocării rețelei publice de canalizare cetățenii sunt îndrumați să anunțe societatea Vital, apelând numerele de telefon de la dispecerat: 0262/215 150*1*2; 0262 212550; 0362 401 052, 3; 0372 752 660 serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. 
Articolul precedentPeste 60 de mii de euro au încasat 45 de legumicultori din Maramureş
Articolul următorRotarct Baia Mare a renovat o casă aparţinând Direcţiei Copilului Maramureş