Ieri în Sighetu Marmației a avut loc  conferința de deschidere a proiectului ”Inițiative comune pentru dezvoltarea sănătății și sustenabilitate în zona Sighetu Marmației-Rakhiv”, proiect implementat de Spitalul Municipal Sighetu Marmației în parteneriat cu Spitalul Raional Rakhiv. În urma implementării acestui proiect se dorește creșterea numărului de echipamente medicale prin achiziționarea  de echipamente medicale care vor duce la îmbunătățirea capacității de diagnostic și intervenție medicală în Maramureș și Zakarpatia.

”Avem musafiri din Ucraina precum și invitați din Sighetu Marmației la conferința la deschidere a proiectului ”Inițiative comune pentru dezvoltarea sănătății și sustenabilitate în zona Sighetu Marmației-Rakhiv”, este un proiect finanțat de Uniunea Europeană cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro din care valoarea neramburasabilă este 895 000 euro. Este în cadrul programului ENI CBC-Cross-border Cooperațion 2014-2020. Implementarea déjà a început la 1 octombrie, aceasta este prima acțiune pe care ne-am obligat față de Uniunea Europeană să o facem, această conferință de deschidere și se va derula până în 30 septembrie 2020. Spitalul Municipal Sighetu Marmației va avea ca și beneficii achiziția de aparatură medicală de aproximativ 500 000 euro și vor avea loc mai multe traininguri cu specialiști atât din România de la Spitalul Sighet cât și de la Spitalul Raional Rakhiv. Spitalul Sighet este implicat și în alte astfel de proiecte, în urmă cu o săptămână am participat la conferința de deschidere a unui alt proiect câștigat de Spitalul Municipal Sighetu Marmației de această dată în parteneriat cu Spitalul Central Municipal din Ivano-Frankivsk, valoarea proiectului este cam aceeași și ca și beneficii este tot achiziția de aparatură medicală”, a declarat Dan Dunca, manager Spitalul Municipal Sighetu Marmației.

La eveniment au participat și reprezentanții administrației publice locale, ai Prefecturii Maramureș precum și ai Spitalului Raional Rakhiv.

”La toate proiectele Primăria Sighet este titular, fiind proprietarul Spitalului. Îi felicit pe domnul director dunce felicit echipa de implementare și aș vrea să fac o crecție, s-au spus că sunt 3 proiecte dar numărând acuma ne-am dat seama că sunt 4 proiecte pe Ucraina câștigate și alte proiecte care sunt în procedură de evaluare. Sunt foarte fericit că în Spitalul Sighet au intrat atât de mulți bani, cam de 10 ori mai mult decât au intrat în ultimii 30 de ani. Este un semn bun, cel puțin din acest moment 6 milioane de euro sunt cu certitudine în spital și lucrurile merg înainte. Sper ca acest lucru să ridice extrem de mult nivelul calității îngrijirilor medicale”, a precizat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației.

”Este un eveniment important nu doar pentru Spitalul Municipal Sighetu Marmației ci pentru întreg Maramureșul Voievodal. De mulți ani Spitalul Municipal Sighetu Marmației suferă, alături de el și cetățenii, sperăm ca aceste eveniment să fie un nou început și o resetare pentru Spitalul Sighet, să poată oferi condiții optime de tratament pentru cei care sunt în suferință. Trebuie să ne concentrăm mai mult pe probemele din Spitalul Municipal Sighet, știți că au avut loc evenimente nedorite în acest spital și prin acest eveniment demonstrăm că încercăm să facem ceva pentru spital pentru îmbunătățirea condițiilor de acolo. Cred că încet, încet putem pune bazele unui spital modern în Sighetu Marmației”, a spus prefectul județului Marmamure Vasile Moldovan.

Acest proiect va fi benefic și pentru Spitalul Raional Rakhiv întrucât vor fi achiziționate mai multe echipamente medicale.

”Pentru partea Ucraineană proiectul acesta înseamnă un proiect de perspectivă în timp pentru că noi suntem în stare de reorganizare a sistemului medical. Este primul proiect de acest gen pe care îl implementăm și este o experineță foarte bună pentru noi din două motive, pentru că avem parteneri în România și pentru ajutorul care ni se dă din punct de vedere financiar”, a adăugat Symulyc Volodymyr, director Spitalul Raional Rakhiv.

”Dacă doresc să rețineți ceva din ce voi spune astăzi este următorul mesaj: Am sprijinit, sprijinim și vom sprijini în continuare toate proiectele care conduc la bunăstarea atât a regiunilor limitrofe graniței Româno-Ucrainene din România cât și a regiunii Transcarpatia și în această abordare a noastră, bineînțeles că proiectele transfrontaliere ocupă un loc deosebit”, a spus Gheorghe Anghel, consul la Consulatul României din Solotvino.

Pe baza acestui proiect vor fi ahiziționate 44 de echipamente medicale pentru Spitalul Municipal Sighetu Marmației și pentru Spitalul Raional Rakhiv pentru secțiile de obstetric-ginecologie, neonatologie, radiologie și oftalmologie. De asemenea vor fi îmbunătățite abilitățile profesionale pentru 60 de cadre medicale din departamentele de obstetric-ginecologie, neonatologie și infecțioase din ambele spitale care vor participa la instruiri specializate pe teme: reanimare neonatal, boli infecțioase associate cu sarcina și nou-născuți, îngrijire pre-și post-natală.

În cadrul acestui proiect în Sighetu Marmației și în Rakhiv va fi organizat evenimentul ” ”Weekend School Parent” unde aproximativ 200 de persoane vor primi informații teoretice și practice despre sarcină, naștere și îngrijirea sugarului.

 

Articolul precedentMaramureşenii datori vânduţi la stat! Executări silite şi conturi blocate
Articolul următorAngajatorii, obligați să obțină autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă