În urma discuțiilor pe care președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, le-a purtat cu Florin Hozoc –directorul General al Besmax Pharma Distribution, în județul nostru va ajunge, cu titlu gratuit, un echipament complet de colectare plasmă umană, produs în Germania, care va putea fi folosit timp de 12 luni de către medicii maramureșeni. Echipament de plasmafereză este model AURORA Plasmapheresis Systems, produs de FreseniusKabi Germania, BesmaxPharma Distribution SRL nefiind producător sau distribuitor al acestor echipamente sau unele similare.

Acest complex medical care este pus gratuit la dispoziția Consiliului Județean Maramureș, pentru o perioadă de 12 luni, cu titlu de sponsorizare, ajută la colectarea plasmei umane de la pacienții vindecați de COVID-19, care apoi va fi folosită pentru bolnavii infectați cu coronavirusul SARS-CoV2. Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratarea pacienților critici infectați cu SARS-COV2, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

Echipamentul va avea și 1000 de kituri de colectare plasmă umană, astfel că maramureșenii care au COVID-19 vor fi tratați la fel ca bolnavii din China, Israel, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie, Elveția, SUA, Coreea de Sud etc. țări care au implementat deja cu succes această terapie, având rezultate foarte bune. Un aparat similar a ajuns deja în județul Neamț, iar alte trei aparate vor fi donate Ministerului Sănătății, care le va trimite spre unități medicale importante din România. Echipamentul va fi putea fi folosit gratuit, pentru o perioadă de 12 luni, după  care va fi returnat proprietarului.

”Faptul că județul Maramureș va beneficia de cea mai înaltă tehnologie în domeniul tratării pacienților cu coronavirus este un lucru extrem de important, fiind un real sprijin în vindecarea pacienților infectați cu Sars-CoV-3. Aduc sincere mulțumiri directorului general al Besmax Pharma Distribution, Florin Hozoc, care după județul de baștină, a ales să ajute și Maramureșului un echipament medical atât de performant în lupta cu COVID-19, aparat pe care îl vom folosi gratuit timp de 12 luni. Ecourile generozității firmei pe care cu succes o conduce au ajuns și în Maramureș, fapt pentru care l-am rugat să analizeze posibilitatea de a ajuta spitalele noastre cu un echipament complet de colectare plasmă cu kiturile aferente, pentru ca și maramureșenii să beneficieze de terapia cu plasmă convalescentă. I-am explicat faptul că județul nostru are un număr ridicat de cetățeni aflați în izolare sau carantină ce urmează să fie testați cu cele trei echipamente Real Time-PCR, cumpărate cu finanțare și de la bugetul județului. Estimăm că, în foarte scurt timp, vom asista la o creștere a cifrei reprezentând pacienții diagnosticați cu noul coronavirus și, în consecință, vom resimți o necesitate extraordinară de tratamente performante în lupta cu Covid-19”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Răspunsul directorului Besmax Pharma Distribution a sosit extrem de repede, arătând nu doar că a analizat cererea transmisă de președintele Consiliului Județean, ci a și luat decizia ca unul dintre echipamentele de plasmafereză care vor fi livrate firmei, săptămâna viitoare, să fie pus la dispoziția  Consiliului Județean Maramureș, în mod GRATUIT, pentru o perioadă de 12 luni.

”Acest echipament va fi folosit exclusiv pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienții COVID-19 vindecați. Această plasmă va fi ulterior administrată pentru prevenirea și combaterea COVID-19, conform protocoalelor terapeutice care vor fi aprobate prin ordin de ministru de către Ministerul Sănătății. Vom transmite Consiliului Județean, zilele următoare, un draf de contract de sponsorizare, dar vom oferi și detaliile despre data la care vom face efectiv livrarea, instalarea și instruirea personalului de la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Maramureș”, a arătat, în mesajul său, directorul general al Besmax Pharma Distribution, Florin Hozoc.

Articolul precedentCe trebuie să faci în Duminica Floriilor pentru a avea spor în casă
Articolul următorDuminica Floriilor. Intrarea Domnului în Ierusalim, una dintre cele mai frumoase sărbători bisericeşti