Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți a anunțat că modificările aduse legii vânătorii au trecut de votul din Camera Deputaților. Printre acestea figurează și permiterea vânătorii la urs, râs, pisică salbatică, lup, ca metodă de prevenție și intervenție pentru prevenirea pagubelor și accidentelor.

 

 

USR a reușit în ședințele comisiilor reunite eliminarea articolelor care permiteau vânătoarea sezonieră la urs și vânătoarea în arii naționale protejate. Legea a trecut, însă, de votul final în plenul Camerei Deputaților, cu o serie de modificări importante”, a anunțat pe pagina sa de Facebook, deputata Cristina Iurișniți.

Potrivit alesei bistrițence, prin noile modificări, care au fost votate de deputați cu 252 de voturi pentru și 9 abțineri, este introdusă obligativitatea înregistrării la unitatea administrativ teritorială pentru cei care pășunează animalele între 6 decembrie si 24 aprilie pe terenul agricol. Pășunatul va fi interzis între aceste intervale cu excepția situației în care există acordul scris al deținătorului terenului agricol și înregistrarea la UAT.

De asemenea,  se va permite vânătoarea la speciile urs, râs, lup, pisică salbatică,  ca metodă de prevenție și intervenție pentru prevenirea pagubelor și accidentelor. Ministerul va trebui să aprobe aceste cote până la data de 15 mai a fiecărui an, în caz contrar fapta constituind infracțiune.

Noile modificări prevăd și acordarea de despăgubiri pentru situațiile în care fauna cinegetică cauzează pagube, accidente soldate cu rănirea/decesul unor persoane. 
De asemenea, va fi permisă vânătoarea cu dispozitive de ochire și iluminare pe timp de noapte la speciile de mistreț, șacal și vulpe, cu derogare de la autoritatea publică centrală care răspunde pentru mediu. în plus, se va permite vânătoarea la lumina farurilor și a dispozitivelor de iluminare la mistreț, în vederea prevenirii pagubelor sau pentru combaterea epizotiilor. 

Articolul precedent200.000 de lei pentru premierea elitelor sportive ale Maramureșului
Articolul următorPrognoza meteo de Crăciun și Revelion. Temperaturile ajung în unele zone chiar și la 20 de grade