Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua Sfântului Nicolae

Pe 6 decembrie în fiecare an ne bucurăm de una dintre cele mai aşteptate sărbători, ce a Sfântului Nicolae, un sfânt creştin care le aduce daruri copiilor.

Înaintea acestei zile, copiii, în special în Europa, aşează pantofi sau cizme speciale de Sfântul Nicolae în faţa şemineelor sau în faţa uşii de la intrare pe timp de noapte. În dimineaţa zilei, ei găsesc mici cadouri, cum ar fi bomboane, prăjituri, fructe şi jucării mici. În afară de pantofi sau cizme, cadourile sunt plasate şi în ciorapi, şosete sau pungi.

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită sărăciei lor. Atunci când fata cea mare trebuia să se mărite, Sfântul Nicolae, episcop de Mira Lichiei, a lăsat noapte la uşa casei lor un săculeţ cu bani. Gestul s-a repetat şi pentru a doua soră. Când a venit vremea măritisşului şi pentru a treia fată, nobilul a decis să stea de pază să vadă cine era cel care îi ajută în ascuns. Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu. Astfel, în ziua de Sfântul Nicolae încercăm să fim mai buni şi mai generoşi, făcându-ne cadouri unii altora şi mai ales celor nevoiaşi.

Sfântul Nicolae a trăit la sfârşitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, din părinţii Teofan şi Nona. El a participat la primul Sinod Ecumenic în anul 325 în localitatea Niceea, în calitate de episcop al cetăţii Mira din Lichia. La acest sinod el l-a pălmuit pe un eretic şi de la acea palmă a Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, celor neascultători să li se dea o nuieluşă în semn de avertisment.

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice la 6 decembrie 340, data la care se sărbătoreşte ziua Sfântului Nicolae (#StNicholasDay, #SaintNicholasDay). În unele oraşe europene, în special în cele în care este patron, ziua este marcată şi prin parade, sărbători şi festivaluri. Unele biserici au, de asemenea, slujbe speciale dedicate acestei zile.

Articolul precedentVremea 6 decembrie – Val de aer tropical peste România – Temperaturi anormale
Articolul următorANPC, sfaturi pentru cumpărăturile de sărbători: Atenție la „ofertele promoționale”!