Localnicii din cătunul Cornățea, aparținător de comuna Poienile de Sub Munte, trăiesc fără energie electrică, apă și gaze naturale. Președintele Consiliului Județean Maramureș, însoțit de primarul și viceprimarul din Poienile de Sub Munte, precum și de primarul din Ruscova, s-au deplasat acolo pentru a găsi o soluție în cazul acestor probleme.

”Cei circa 110 de locuitori din zonă nu au nici acum, în anul 2020, acces la electricitate, iar viața lor pare și astăzi desprinsă din trecut. Am discutat cu oamenii despre problemele pe care le au, am văzut cum trăiesc și am fost bucuros când am aflat că în această comunitate sunt 30 de copii, mulți care merg la școală, chiar dacă ajung cu dificultate în comuna Poienile de Sub Munte. Oamenii își doresc curent electric în casele lor, să poată avea astfel acces la o viață civilizată și să poată să își crească copiii în condiții mai bune. Miercuri, am stabilit o întâlnire la Consiliul Județean cu primarul din Poienile de Sub Munte și cu reprezentanții Electrica Maramureș pentru a vedea dacă cei de la Electrica au finanțare pentru a demara chiar de luna aceasta racordarea caselor din cătun la rețeaua de electricitate. În cazul în care Electrica nu are surse de finanțare pentru această lucrare, vom găsi cu siguranță resursele necesare la începutului anului 2021, la Consiliul Județean”, a subliniat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

În Poienile de Sub Munte trăiesc 10.227 de localnici dintre care 3.500 au plecat la muncă în străinătate în speranța că vor reuși, într-o bună zi, să revină acasă la un trai mai bun. Extinderea rețelei de energie electrică ar trebui să se facă pe o distanță de circa 3 kilometri. În momentul de față oamenii pot ajunge în cătun doar cu sania sau căruța. Sunt localnici care, din lipsa unui drum practicabil, nu reușesc să meargă luni în şir până în următoarea localitate, Cvasnița, deși aceasta se află la doar 2,5 km distanță de Cornățea. Președintele Ionel Bogdan susține că, odată rezolvată problema conectării la rețeaua de electricitate, se vor face pașii necesari în vederea reabilitării drumului de acces spre cătun.

Sursa foto: Consiliul Județean Maramureș

Sursa: Realitatea de Maramures

Articolul precedentCulisele statului paralel. Afaceri la Ministerul Sănătății-achiziții aranjate de Dorin Cocoș
Articolul următorZimbrii reușesc al patrulea event din istorie