Mai multe persoane sunt audiate în cazul minorilor aduși din Germania în Maramureș sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” și care ar fi fost obligați să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă.

În urma perchezițiilor de ieri au fost instituite de către DGASPC Maramureș măsuri speciale de protecție în regim de urgență pentru 4 copii germani.

”Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș confirmă că, la solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș – au fost instituite măsuri de protecție specială în regim de urgență pentru patru minori de naționalitate germană incluși într-un program social finanțat de către statul german, respectiv serviciul social intitulat Projekt Maramureș. Subliniem faptul că în cauză nu este vorba despre un centru aflat în subordinea instituției noastre. Având în vedere că cercetările Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sunt în derulare, instituția noastră nu este abilitată să ofere alte detalii despre acest caz, a declarat Adrian Mândru, purtător de cuvânt DGASPC Maramureș.

Primarul orașului Vișeu de Sus, Vasile Coman, nu crede că în cazul prezentat de DIICOT este vorba de trafic de persoane. Acesta spune că minorii din Germania au fost tratați bine și că nu au existat suspiciuni în ceea ce privește activitatea derulată de această asociație.

”Din punctul meu de vedere ei stau în locul numit Valea Vinului, este o asociație germană, au psihologi din Germania, dascăli din Germania, eu nu cred că statul german înleznește aceste facilități unor minori pe care nu poate să îi controleze. Nu erau abuzați acești copii, nici nu au fost puși la muncă, eu nu știu. Ei au o metodă, îi pun să învețe limba, apoi îi dau la o familie, încearcă să îi încadreze într-o familie, am fost de mai multe ori, au condiții, e un colț de rai într-un vârf de deal, e mai izolat ca să nu poată să fugă”, a precizat Vasile Coman, primar Vișeu de Sus.

Potrivit DIICOT în acest caz există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani,soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

 

Articolul precedentCe proiecte sunt pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local
Articolul următorITPF SIGHET: Urmăriri în trafic, focuri de armă și țigări confiscate