O femeie din județul Maramureș a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Baia Mare pentru fals și uz de fals, deoarece s-a folosit de documente false pentru a obține fonduri nerambursabile în vederea construirii unei pensiuni agroturistice. Inculpata a încheiat cu procurorii un acord de recunoașterea vinovăției, prin care s-a stabilit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare.

 

Concret, femeia trimisă în judecată este acuzată de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului – „Construire pensiune agroturistică…”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, precizează DNA într-un comunicat.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

Sursa: Realitatea de Maramures

Articolul precedentCulisele statului paralel | Miza gazelor naturale. Ce potențial are Marea Neagră și de ce România încă mai depinde de gazele de la ruși
Articolul următor6.333 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2, în ultimele 24 de ore! 148 de decese au fost raportate