Ședința de Consiliu Județean din luna martie a urmărit două mari obiective, respectiv modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a instituției, astfel încât să se asigure posibilitatea și infrastructura necesară pentru organizarea online a ședințelor, precum și alocarea de resurse financiare instuțiilor din subordinea Consiliului Județean  necesare în lupta cu pandemia coronavirusului.

Printre prioritățile administrației județene pentru perioadă următoare se numără achiziționarea infrastructurii necesare care să permită organizarea ședințelor online, astfel încât autoritatea deliberativă să își poată continua activitatea, cu limitarea riscurilor prevăzute de interacțiunea fizică în răspândirea coronavirusului.

În ceea ce privește al doilea mare obiectiv al ședinței, care vizează alocarea de resurse financiare din fondul de rezervă la dispoziția Consiliului Județean spre instituțiile din subordine, acesta se referă în principal cele două spitale din subordinea Consiliului Județean, Spitalul Județean de Urgență și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

”Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, care va permite procesarea a peste 300 de teste pe zi. Deși, inițial investiția de aproximativ 450.000 lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între Consiliul Județean Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, aceasta abordare este una greoaie și ar întârzia mult achiziția, în momentul de față nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății”, a precizat Gabriel Zetea, președinte Consiliul Județean Maramureș.

Din acest motiv, Consiliul Județean Maramureș va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând ca ulterior să încerce decontarea acesteia din bugetul de stat. Astfel, începând cu finalul săptămânii viitoare, maramureșenii ar trebui să poată să fie testați, fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj-Napoca, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că aici sunt colectate toate probele din regiunea de Nord-Vest.

”Astăzi, în România, se testează din păcate doar persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu coronavirus, o poziție contrară Organizației Mondiale a Sănătății, a cărei motto pestru acestă perioadă este: „Testați, testați, testați!”. Din acest motiv, e nevoie de acest aparat, e nevoie ca medicii acestui spital să muncească cât mai repede și să testeze un procent cât mai mare din populația judeșului, chiar dacă acest lucru va presupune resurse financiare suplimentare pentru achiziționarea kit-urilor de testare”, a adăugat Gabirel Zetea.

În acest moment, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare se pregătesc încăperile în care urmează să funcționeze platforma integrată de biologie moleculară și au loc instruiri ale personalului, așteptările fiind ca în cel mai scurt timp, Maramureșul să poată să respecte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește testarea unui procent cât mai mare din populație.

 

Articolul precedentÎncă un caz de coronavirus confirmat în Maramureș
Articolul următorRomânia, la mâna „Miticilor”. Cel mai abject gest pe care-l poate face un politician