Ca urmare a confirmării unor focare de gripă aviară în Polonia și având în vedere prevederile legislației europene în vigoare, în baza principiului precauțiunii,  ANSVSA a dispus aplicarea, la nivel național, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în țara noastră.

 În acest sens, au  fost informați operatorii economici care derulează operațiuni de comerț intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubație, produse și subproduse de pasăre, despre apariția și fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia. Totodată, sunt informați crescătorii de păsări, despre situația epidemiologică mai sus menționată apărută în spațiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubație, unităților care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor.

ANSVSA monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă, existente la nivelul Comisiei Europene,  apariția și evoluția focarelor, precum și neconformitățile apărute în comertul intracomunitar cu produse și subproduse de pasăre, precum și transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie având ca destinație România, în cadrul comerţului intracomunitar.

În perioada 16-17 ianuarie, experți din cadrul ANSVSA vor participa la Bruxelles, la o sesiune specială dedicată acestei teme.

 

Articolul precedentSâmbătă CS Minaur joacă un amical cu CSU Cluj Napoca
Articolul următorAlegeri anticipate, concomitent sau în apropierea alegerilor locale din luna mai