Inspectorul școlar general adjunct, Ciprian Cucuiat a adus la cunoștința membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș că în 30 ianuarie au fost comunicate din unitățile de învățământ maramureșene trei cazuri de manifestări clinice de infecție acută a căilor respiratorii. Medicii recomandă luarea unor măsuri stricte pentru prevenire gripei în colectivitățile de copii.

Potrivit  Direcției de Sănătate Publică Maramureș în colectivitățile de copii măsurile de prevenire a gripei impun triaj epidemiologic zilnic, cu excluderea din colectivitate a copiilor cu simptomatologie de boală respiratori. Este necesară asigurarea măsurilor de igienă riguroasă precum și informarea Direcției de Sănătate Publică în cazul apariției de focare cu minim trei cazuri de viroze respiratorii/gripa/clasă sau o rată de absenteism de peste 20% în creșă/grădiniță/școală din aceste cauze timp de minimum trei zile consecutiv.

 

”În mod normal în școli medicii de la cabinetele școlare și asistentele din școli sau în grădinițe fac triajul în fiecare dimineață. Chiar dacă nu reușesc ele să vadă copiii se autosesizează cadrele didactice cu copii care prezintă semne de boală pe care îi orientează spre cabinetul școlar. În general personalul de la cabinetul școlar sună părinții acasă să vină să ia copiii, acei copii sunt izolați la domiciliu cu tratament simptomatic, uneori necesită consult pediatric, în general li se fac recomandările de la cabinetul școlar sau de la medicul de familie”, a explicat medicul specialist boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, Erika Șofron.

Se poate lua decia de închidere a unei unități școlare doar dacă se constată o creștere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă.

 

Articolul precedentVagon deraiat în Maramureș din cauza unor căderi de pietre de pe versant
Articolul următorSprijin pentru respectarea legislației cu privire la acordarea sporului de 15% acordat salariului de bază pentru asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități