Dr. Cristina Truică, medic-șef în cadrul Secției Hematologie și dr. Lucian Bogdan, medicul-șef al Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au participat joi, 16 aprilie, cu începere de la ora 11.00, la o videoconferință cu medici chinezi, pe tema tratării pacienților depistați pozitiv cu noul coronavirus.

Cei doi medici-șefi care au fost delegați să participe la întâlnire și pentru faptul că stăpânesc foarte bine limba engleză, -discuțiile fiind în această limbă-, au fost prezenți în biroul managerului-interimar al unității medicale, George-Alexandru Oros, alături de care s-a aflat și directorul medical al instituției, dr. Vasile-Ioan Pop.
Videoconferința a fost posibilă în urma unei acțiuni demarate în plan local, la inițiativa Consiliului Județean Maramureș, a Primăriei Municipiului Baia Mare, dar și a Filialei Maramureș a Camerei de Comerț și Industrie România – China, care au contactat Ambasada Chinei în România, solicitând inițial acest tip de sprijin pentru medicii maramureșeni. Având în vedere importanța subiectului pentru întreaga rețea sanitară care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2, la nivel național, s-a decis lansarea invitației și către alte unități medicale din România, participând, în final, cadre medicale din 40 de spitale din România.

La întrebările medicilor români au răspuns doi experți clinici din Shanghai: profesorul Qiu Zhongmin, conducător de doctorat și director al Departamentului de Medicină de Îngrijire Pulmonară și Critică din cadrul Spitalului Universitar Tongji, precum și profesorul asociat Shen Yinzhong, medic șef al Departamentului de Infecție și Imunologie și director al Departamentului Medical din cadrul Centrului Clinic de Sănătate Publică din Shanghai. Pentru a folosi cât mai eficient timpul alocat videoconferinței, toate unitățile medicale participante au pregătit, în prealabil, întrebări pentru cei doi experți clinici chinezi, fapt care s-a întâmplat și la nivelul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Medicii care au luat parte la videoconferință au apreciat cu toții utilitatea informațiilor transmise de cei doi medici din China care au tratat pacienți chiar în epicentrul pandemiei de coronavirus, având rezultate spectaculoase de vindecare într-un timp extrem de scurt.

La finalul videoconferinței, dr. Cristina Truică, medic-șef al Secției Hematologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” a apreciat ca fiind extrem de utile informațiile primite, iar cei doi medici chinezi care au răspuns întrebărilor au fost cu adevărat pregătiți să ofere clarificări pentru toate cazurile medicale prezentate. Discuțiile s-au întins pe parcursul a aproximativ trei ore, însă răspunsurile oferite de reprezentanții medicali din China pot să ajute, în viitor, medicii din România să trateze și mai eficient pacienții infectați cu noul coronavirus.

”Ne-au răspuns la toate întrebările și ne-au oferit explicații medicale pentru fiecare situație în parte. Un lucru pe care l-au subliniat, de exemplu, a fost acela că ventilația mecanică este eficientă de la opt ore în sus, cu aparatul pus pe burta pacientului, însă ventilația mecanică ar putea fi evitată dacă tratamentul se administrează încă de la primele simptome de boală. Ne-au spus care sunt medicamentele care se pot folosi în faza de debut, ce se poate administra în fazele critice ale bolii, cum putem stabili dacă persoana este pe un trend ascendent de vindecare, pentru că este posibil ca virusul să nu mai fie în corp, însă sănătatea pacientului să se agraveze”, a declarat Cristina Truică, medicul-șef al Secției Hematologie.

Potrivit medicilor chinezi, chiar dacă testul PCR arată că bolnavul are rezultat negativ la COVID-19, organele sale pot ceda din cauza bolilor complexe, motiv pentru care pacienții critici trebuie monitorizați și după vindecare. În cadrul videoconferinței s-a vorbit despre pașii care trebuie urmați înainte de a se ajunge la ventilația mecanică, despre trecerea de la stadiul ușor al bolii spre cel mediu și apoi grav.
Din nou, s-a subliniat faptul că cei mai expuși sunt vârstnicii peste 65 de ani, dar și pacienții cu boli asociate precum hipertensiune, diabet zaharat, cancere, leucemii etc. S-au recomandat anumite analize care pot urmări posibilitatea ca virusul să fie în organism, dar și modul în care se poate administra chimioterapia la un pacient infectat cu COVID-19. Medicii chinezi au vorbit despre folosirea anticoagulantelor în secțiile ATI la pacienții cu SARS-CoV-2, chiar la cei cu risc scăzut, pentru a preveni alte situații neplăcute.

Concluzia a fost, în final, că diagnosticul timpuriu este cel mai important în infecția cu SARS-CoV-2, precum și administrarea de oxigen în primele stadii ale bolii. Totodată, un aspect la fel de important este legat de dezinfectarea aerului din încăpere, cu mențiunea să nu se afle nicio persoană în incintă, în timpul acestui proces.

Medicii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au arătat că sfaturile oferite de cei care au reușit să țină sub control pandemia sunt extrem de bine-venite, iar recomandările făcute de cadrele medicale din China vor fi aplicate și în Maramureș. Totodată, au subliniat faptul că și doctorii chinezi au insistat foarte mult pe faptul că este esențiala cooperarea interspecialități, pentru a putea învinge boala și pentru ca pacientul să poată fi, la final, vindecat.

Este posibil ca, în viitorul apropiat, să fie organizată o nouă videoconferință cu medici din China, în situația în care medicii români vor dori să afle și alte aspecte medicale care pot duce la vindecarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Articolul precedentUn maramureșean diagnosticat cu coronavirus a murit
Articolul următorUn dar de neprețuit pentru polițiștii maramureșeni