Disconfort termic accentuat.

Indicele de temperatura umezeala a atins pragul de 80 unitati in municipiul Baia Mare.

Acest index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman.

Corpul uman se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza.

Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce.

Indicele de confort termic influenteaza activitatea organismului uman atunci cand umiditatea este ridicata. Corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat.

Aerul pare greu respirabil in perioadele de disconfort termic.

Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatura-umezeala ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afectiuni ale suprarenalei), precum si persoanele obeze.

In perioada cu temperaturi ridicate si disconfort termic accentuat, persoanele cu probleme de sanatate pot prezenta tulburari de ritm cardiac, soc caloric, crampe musculare, oboseala si stare de rau general.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor, dar mai ales persoanelor varstnice cu probleme de sanatate sa evite, pe cat posibil, expunerea la soare si caldura.

Este important sa consume lichide (apa si sucuri de fructe, in cantitate de 2-4 litri/zi) pentru rehidratarea organismului.

Articolul precedentDisconfort termic în Maramureș
Articolul următorMotociclist și o pasageră răniți într-un accident