Ruperea de nori care s-a abătut asupra orașului Săliștea de Sus în noaptea de miercuri spre joi, 15/16 mai, a afectat 46 de gospodării. În dimineața zilei de vineri, 17 mai, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan s-au deplasat la Săliștea de Sus, pentru a evalua pagubele produse de viitură. La fața locului a ajuns și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. După discuțiile care au avut loc la Primăria orașului Săliștea de Sus, echipa operativă s-a deplasat în zonele afectate de inundații. 

”Aceasta este particularitatea unor astfel de fenomene cu caracter de viitură. Vin cu o viteză uluitoare și trec la fel de repede. Pe mine mă interesează în ce măsură putem noi să sprijinim administrația locală și comunitatea din Săliștea de Sus, dar am înțeles că echipele operative sunt deja în teren, pentru estimarea pagubelor produse. Un lucru este sigur: acolo unde sunt aceste alunecări de teren, zonele trebuie consolidate. Trebuie să vedem cum putem ajuta administrația locală să își pregătească un studiu geo pe aceste terenuri. Chiar dacă oamenii au știut că își ridică construcții pe zone inundabile, nu putem să îi luăm și să îi mutăm în altă parte, deci trebuie să identificăm cea mai bună formulă pentru a veni în sprijinul lor. Trebuie să intervenim în consolidarea malurilor și construcțiilor, pentru a evita pe viitor astfel de evenimente neplăcute. Trebuie să înțelegem cu toții că este o situație neplăcută la nivel național, însă nu poți, în doi ani, să faci ce nu s-a făcut în 20 de ani. Însă Guvernul actual a intervenit mereu în ultima perioadă și vom interveni și la Săliștea de Sus. Cunosc cât de implicat și conectat este președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, la problemele comunității și vom rezolva problemele de la Săliștea de Sus. Am vrut să văd cu ochii mei despre ce e vorba, iar Ministerul Afacerilor Interne oferă mereu suport pentru comunitățile locale. În aceste zile de foc am avut mii de pompieri, polițiști și jandarmi care au intervenit în întreaga țară pentru a rezolva probleme similare”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Primarul Ștefan Iuga a declarat că s-a întocmit un prim raport operativ care a fost prezentat ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, prefectului județului Maramureș, Vasile Moldovan și președintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

”Nu am mai avut asemenea intemperii de peste 20 de ani, iar viitura ne-a luat prin surprindere. Sunt afectate 46 de construcții, curți și beciuri, probleme fiind înregistrate în întreaga localitate. Avem și două alunecări de teren, sperăm să primim sprijinul necesar atât de la Guvernul României, cât și de la Consiliul Județean Maramureș. Personal, mulțumesc și eu ministrului Carmen Dan și conducerii județului Maramureș pentru faptul că au venit să vadă problemele cu care ne confruntăm aici, la noi acasă”, a precizat primarul Ștefan Iuga.

Articolul precedentZimbri forțează accederea în finală
Articolul următorCirculație restricționată în Sighetu Marmației