Ministrul Carmen Dan  se afşă în aceste zile în Maramureş iar vineri s-a deplasat la stația de pompieri din Șomcuta Mare, pentru a vedea locul unde va fi înființată viitoarea stație SMURD. Aici administrația locală dă asigurări că, până în luna august 2019, tot ce ține de construcția și dotarea clădirii va fi finalizat. 

”În măsură în care voi putea identifica mai repede o resursă umană am să vă ajut cu drag, pentru că este nevoie de personal care să activeze aici. Este de apreciat faptul că doriți să faceți un sistem integrat și consider că așa este cel mai bine, ca Jandarmeria, Ambulanța și SMURD-ul să se regăsească în aceeași locație. Mai știu că această substație urmează să deservească aproximativ 24.000 de locuitori și atunci se justifică. Mai mult, solicitarea primarului din Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, este întărită și de susținerea președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și acest lucru atârnă mult mai greu în balanță. Această solicitare urmează să intre în comisia mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului de Interne și ai Ministerului Sănătății, se va analiza de către specialiști și abia apoi vom putea da un răspuns ferm”, a arătat ministrul Carmen Dan.

Până în 2020, obiectivul Ministerului Afacerilor Interne este acela de a acoperi deficitul de personal peste tot în țară, pentru a putea interveni acolo unde se solicită ajutorul oamenilor legii.

”Anul acesta nu mai facem admitere, deoarece suntem deja la capacitate normală. Am și scurtat timpul de pregătire, pentru a putea avea personalul necesar în cel mai scurt timp. Nu trebuie să uităm că unii au tăiat posturi și au dat oameni afară, iar apoi le-au oferit pensii mai mari decât salariile, ceea ce a făcut ca, într-un singur an, să părăsească sistemul peste 27.000 de oameni. Din fericire, este o concurență foarte mare la școlile noastre și asta ne bucură”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

”Fiind aproape de drumul național înființarea acestei substații se justifică și mai mult, traficul fiind aglomerat și, din păcate, fiind înregistrate suficient de multe accidente pe zona Mesteacăn – Baia Mare. Noi sperăm ca, până în luna august 2019, să finalizăm tot ce ține de Primăria Șomcuta Mare, pentru ca spațiul să fie potrivit desfășurării acestor activități”, a precizat primarul din Șomcuta Mare, Gheorghe Buda.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a vorbit și despre necesitatea înființării unei substații de ambulanță la Ariniș, amintind și de protestul inițiat de primarul din Ulmeni, Lucian Morar. Șeful administrației județene a declarat că administrația din zona Chioar nu a avut timp să pregătească un referendum local în același timp cu referendumul care are loc în 26 mai 2019, dar sau Consiliul Județean, sau fiecare Consiliu Local în parte poate să convoace un referendum în zona Chioar – Codru și să decidă unde doresc să facă această substație: la Ulmeni sau la Ariniș. Toți suntem temporari în funcțiile de conducere, însă un referendum va decide ce doresc oamenii pentru viitorul lor. Ceea ce m-a deranjat foarte mult la primarul Morar a fost că a încercat să pună presiune pe comisia care urmează să analizeze unde este mai bine să se înființeze această substație, la Ariniș sau la Ulmeni, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

Articolul precedentO grădiniță din Sighetu Marmației are cameră de haloterapie
Articolul următorMaramureş Air Show la Aeroportul Internaţional