Ministrul Turismului a fost prezent în 25 iulie la Borșa pentru a semna proiectul de finanțare a telegondolei și a pârtiei olimpice. La întâlnirea la care au fost prezenți și Sorina Pintea, ministrul Sănătății, dar și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, primarul oralului Borșa, Sorin Ion Timiș, a prezentat proiectul telegondolei și al pârtiei de schi, explicând că obiective principale sunt: pârtia propriu-zisă, instalaţia de înzăpezit, instalaţia de iluminat, maşini de bătut zăpada, dotări pentru protecţie și telegondola și parcarea auto unde trebuie finalizate lucrările.

Pârtia de schi va avea o lungime de 2.650 de metri cu o înclinare medie de 30,7%, un grad de dificultate ridicat și o diferență de nivel de 778 m. Capacitatea de transport a telegondolei va fi de 1.800 de persoane pe oră. Lungimea pârtiei înzăpezite artificial este de 2.650 m cu o grosime medie a stratului de zăpadă de 40 de centimetri. Vor fi montați 57 de stâlpi de iluminat, în timp ce numărul locurilor de parcare va fi pentru 80 de autoturisme, iar capacitatea optimă a pârtiei va fi de 1.222 schiori pe zi.

”O investiție care a început bine dar a fost blocată din  cauza unui management prost a repornit prin curajul și hărnicia administrației locale, care a depus la Ministerul Turismului un proiect derulat de Guvernul României pe masterplanul pentru turism. Vorbim de aproape 20 de milioane de euro pentru a finanța ceea ce își dorește Borșa de atât de mult timp. Și mă bucur să spun că Borșa este prima unitate administrativ-teritorială din România care semnează acest proiect. Iar prezența întregului Consiliu Județean aici, semnalează faptul că Borșa este una dintre cele mai harnice localități din țară. Transmit sincere felicitări atât primarului Sorin Ion Timiș, cât și echipei de proiect și tuturor celor implicați, deoarece sunt un exemplu și pentru aparatul propriu al Consiliului Județean Maramureș. Dar trebuie să subliniem faptul că, pe lângă banii mulți cu care vine Guvernul României, este nevoie și de cofinanțarea Consiliului Județean, iar administrația județeană va fi alături de autoritățile publice din Borșa. Și dacă acum desfășurăm aici această ședință, consider că în acest ultim an de mandat ar trebui să ajungem în fiecare comunitate din Maramureș, pentru a discuta cu cât mai mulți maramureșeni”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

”Am ajuns într-un punct în care nu ne mai putem bloca, când nu va mai fi de vină decât administrația locală Borșa dacă acest proiect nu va fi finalizat. Însă vreau să subliniez faptul că dacă eu am bătut drumul între Borșa și București de câteva zeci de ori, cu siguranță acest proiect nu ar fi fost posibil fără drumurile mult mai multe făcute în capitală de către borșeanul nostru, Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului. Toți au fost uimiți când Borșa a cerut ca în Guvernul României să avem un reprezentant la turism. Iar acum este vizibil de ce ne-am dorit asta. Pentru că Bogdan Tomoiagă a luptat foarte mult pentru ca visul nostru să devină realitate”, a precizat primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș.

”Ministerul Turismului vine cu un sprijin de 18 milioane de euro, însă am convingerea că președintele Gabriel Zetea și Consiliul Județean Maramureș vor ajuta administrația locală din Borșa la partea de cofinanțare a investiției. Știu că proiectul telegondolei a demarat în anul 2009, însă pe parcurs lucrurile s-au blocat și am fost nevoiți să reluăm acest proiect. Și mai mult, consider că și în Borșa trebuie să desfășurăm turism 365 de zile pe an, fapt pentru care aștept ca primarul din Borșa să vină cu un proiect pentru a dezvolta un turism aparte și pe timp de vară și, împreună cu secretarul de stat, Bogdan Tomoiagă, vom face o promovare adecvată acestui oraș frumos, pentru a aduce cât mai mulți turiști aici”, a precizat ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif.

Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 104.623.396,50 lei. Cheltuielile pentru investiția de bază sunt în sumă de 90.173.281,41 lei. Sursele de finanțare sunt reprezentate de contribuția Ministerului Turismului, respectiv 90% cheltuielile pentru investiția de bază a devizului general, reprezentând 81.155.953,27 lei și contribuția unității administrativ–teritoriale în sumă de 23.467.443,24 lei, o mare parte din această sumă urmând să fie alocată de către Consiliul Județean Maramureș.

Articolul precedentISU MARAMUREȘ: Clarificări despre testările Sistemului RO-ALERT
Articolul următorÎN SPRIJINUL CETĂȚENILOR: Un nou serviciu social în cadrul unei primării din Maramureș