Muzeul Național al Țăranului Român organizează joi, 1 octombrie 2020, vernisajul expoziției Mătușa. Media mix pe fotografie, a artistei fotograf Kathleen Laraia McLaughlin, originară din Statele Unite ale Americii. Artista a petrecut mai bine de un an în satul Sârbi din județul Maramureș, trăind în comunitate și fotografiind oamenii și obiceiurile lor.
 

Fotograful Kathleen Laraia McLaughlin a revenit în numeroase ocazii în satul Sârbi, uneori prin intermediul unor burse Fulbright ori, pur și simplu, pentru a se reîntâlni cu familia din care simte că face parte acum. Cu fiecare călătorie a continuat să fotografieze crâmpeie din viața sătenilor, documentând schimbările care au apărut de-a lungul ultimilor 20 de ani.

Expoziția Mătușa reunește fotografii realizate Mariei, mătușa familiei, care a găzduit-o pe artistă, precum și altor membri ai familiei sale, în special soțului acesteia, Vasile, două persoane de care Kathleen Laraia McLaughlin se atașase în mod deosebit. Cum în 2018 a aflat de trecerea în neființă a Mariei, artista fotograf a decis să îi dedice o expoziție memoriei femeii care a impresionat-o, în primul rând, pentru simplitatea și firescul ei, dar și pentru că, neavând copii, urma să se spună în comunitate, la înmormântarea acesteia, că a avut o viață lipsită de sens. Expoziția își propune, astfel, să recupereze sensul vieții mătușii Maria, îmbinând obiectele personale ale acesteia cu fotografiile care o prezintă în varii ipostaze de-a lungul timpului pe care Kathleen l-a petrecut alături de familia acesteia.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 10 octombrie 2020, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis. Intrarea este liberă.

Sursa: Realitatea de Maramures