Zeci de locuitori din satu Nou de Sus au fost nevoiți își închidă astăzi ferestrele caselor, pentru deasupra localității a putut fi văzut un nor de praf de steril, din cauza haldei din zonă.

La orice vânt puternic sterilul este purtat zeci de metri peste sat. Oamenii au probleme atât cu grădinile cât și cu culturile agricole, fiind expuse contaminării.

Primăria Baia Sprie de care aparține acest sat, a transmis nenumărate adrese Ministerului Economiei, Companiei Remin și firmei Conversmin cea care s-a ocupat de închiderea iazurilor, însă problema a rămas nerezolvata de ani de zile, după cum ne-a declarat primarul Alin Sebastian Bîrda.

„Sunt foarte multe incidente aici la halda de steril. Acum două săptămâni am semnalat aceste probleme. Chiar azi am primit  răspuns de la Conversmin, care este unitatea statului care gestionează închiderea acestor halde de steril și nu se ocupă deloc de aceste aspecte. Ei ne răspund cu un nou „răspuns”:  Conversmin cere Agenției de Resurse Minerale să ne dea un răspuns direct Primăriei Baia Sprie. Adică ei ne spun că vom primi un răspuns, adică nici un răspuns.” a spus Sebastian Birda, primarul orașului Baia Sprie

Pe de altă parte, comisarul şef al Gărzii de Mediu Maramureș Marcela Chindriş spune pe cele 100 de hectare cât au cele două iazuri de decentare, lucrările s-au efectuat în procent de doar 75 la sută. Nu s-au mai alocat nici fonduri pentru închiderea depozitului, cu toate verificările și atenționările făcute de comisarii de la mediu.

„Nu depinde de noi sa rezolvăm problema. Noi mergem în controale dar banii necesari sunt la minister. Sunt lucrări de ecologizare nefinalizate. Au existat și săptămâna trecută probleme când au fost vânturi puternice. Am luat legătura și cu cei de la Remin și de la Conversim, dar lucrările au încetat de un an și ceva, deoarece nu s-au mai dat bani pentru închiderea depozitului.” a precizat Mihaela Chindriş.

Norul de steril ajunge în Baia Mare

Astfel, partea de sus a iazurilor a rămas neacoperită și este vorba despre zona unde se ridică praful de steril.

Cert este norul de praf nu afectează doar locuitorii din Satu Nou de Sus și Baia Sprie,  acesta din cauza vântului se deplasează și spre municipiul Baia Mare şi apoi spre alte localităţi.