Onceștenii își valorifică tradțiile. Prin proiectul ”La izvoarele satului: tinda bisericii și tinda casei”, oragnizat de Parohia Ortodoxă Oncești în parteneriat cu Primăria Oncești, cu Școala Gimnazială Oncești și Școala Gimnazială nr.10 din Sighetu Marmației, cu Centrul de Informare Turistică Oncești și cu Muzeul Maramureșean din Sighet, se dorește promovarea tradițiilor și valorilor specifice satului românesc. În cadrul acestui eveniment a avut loc și un spectacol caritabil.

Prin implicarea în acest proiect, elevii şi profesorii aduc în atenția tinerei generații credinţa strămoşească, obiceiuri, datini și tradiții populare autentice, care trebuie redescoperite, însușite și transmise generațiilor viitoare.

 

”Avem un parteneriat cu Biserica Ortodoxă din Oncești pe proiectul cultural-artistic, cu Primăria, Centrul de Informare Turistică, Școala nr. 10 din Sighetu Marmației, Școala din Oncești, Asociația Carina și încercăm să promovăm cât mai mult localitatea noastră. Scopul Centrului de Informare Turistică este de a promova tot ce este în Oncești. Am derulat câteva activități înainte de derularea proiectului. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit și ajutat, domnului primar, localnicilor, profesorilor și directorilor școlilor, fără cei care ne-au ajutat nu am fi reușit să facem aceste activități frumoase”, a spus Ioana Măran, agent de turism la Centrul de Informare Turistică Oncești.

În cadrul acestui proiect la Oncești a avut loc sâmbătă și  spectacolul artistic în scop caritabil ”Îmi păstrez portu’și graiu”, susținut de către Ansamblul „Cetățuia” din Oncești și de un grup de copii ai Școlii Gimnaziale nr. 10 Sighet. Donațiile făcute vor fi dăruite Asociației de sprijin a persoanelor cu nevoi speciale „Carina”, din Sighetu Marmației.

”A fost un spectacol reușit datorită doameni Ioana Măran și instructorului care s-a ocupat de acești copii minunați. Vreau să vă spun că  printr-un proiect care a început în comuna Oncești cu biserica, școlile din Oncești și din Sighetu Marmației și primăria, vom veni în sprijinul sătenilor prin promovarea satului românesc. Vom încuraja copii să păstreze portul, jocul, cântecul și încercăm să unim comunitatea pentru că ăsta este rolul bisericii, al școlii dar și al primăriei. Cei care sunt la conducere depun niște jurăminte ca să fie alături de cetățeni. Eu zic că a fost un spectacol caritabil reușit”, a adăugat Matei Godja, primarul localității Oncești.

Articolul precedentProtest al elevilor la Evaluarea Națională
Articolul următorPoliția Rutieră- o săptămână de controale