Nici nu s-a încheiat scandalul de la Vișeu de Sus că în Maramureș apar alte cazuri care șochează.

De această dată în vizor sunt Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei și Secția de Psihiatrie I „Bărbați” din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

Într-un comunicat de presă reprezentanții Centrul de Resurse Juridice au semnalat astăzi grave nereguli. 
 
Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează un apel urgent la acțiune, urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș”, se arată în comunicat de către reprezentanții CRJ și Tonal.
 
„Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre” mai menționează  reprezentanții CRJ și Tonal.
Ce au constatat aceștia? 
 
La Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmației

-8 persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;

-3 persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;

-Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;

-Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri; 

-Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

La Secția de Psihiatrie I „Bărbați” Sighetu Marmației ecistă: 

-Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;

-Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;

-Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;

După anunțul făcut de Centrul de Resurse Juridice și Tonal, conducerea Consiliului Județean Maramureș a solicitat un raport din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, de care aparține Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei. 
Președintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea spune că finanțarea pentru centru a fost făcută iar responsabilii acestuia vor trebui să dea socoteală pentru problemele semnalate.
Totodată a cerut lămuriri vizavi de situația prezentată și din partea conducerii DGASPC Maramureş.
Zetea afirmă că este inadmisibil ca personalul de specialitate să lipsească.

Centrul de Resurse Juridice solicită deplasarea şi intervenţia de urgenţă la fața locului a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, Magda Ştefănescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Alina Coste Mădăras. 

Centrul de Resurse Juridice, Georgiana Pascu, manager de program, [email protected], 0729881159;

Asociația Tonal, Mugur Frățilă, psiholog, președinte consiliului director [email protected], 0744248489.

Articolul precedentCazul Vişeu „Projekt Maramureş”: tinerii erau torturaţi, sedaţi şi legaţi cu funii
Articolul următorSpitalul Sighet nu se face răspunzator pentru activitatea desfășurată în imobilul dat în comodat către DGASPC Maramureș