Precipitațiile abundente sub formă de ploaie au contribuit la formarea de torenți pe versanți, respectiv la creșterea nivelurilor și debitelor văilor și pâraielor.

Au fost depășite pragurile de precipitații stațiile hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza), respectiv mai multe râuri au atins cota de atenție (Vișeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuș).

Localităţi cu probleme

Văile și pâraiele de pe raza altor 12 unități administrativ-teritoriale, respectiv alte 21 de localități (Vișeu de Sus, Recea, Coltău, Tăuții Măgherăuș, Groși, Seini, Cupșeni, Ruscova, Oncești, Bistra, Moisei, Vișeu de Jos ) s-au revărsat și au inundat subsolurile unor gospodării, anexe gospodărești respectiv au afectat infrastructura rutieră, obiective sociale și economice, terenuri arabile, dar și construcții hidrotehnice (amenajări și apărări de maluri).

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Bogdan Vodă și Secția de Pompieri Vișeu de Sus au acționat cu autospecialele și motopompele din dotare pentru evacuarea apelor din 10 gospodării și trei curți în localitățile Vișeu de Sus, Strâmtura, Săliștea de Sus și Vișeu de Jos”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Apele revărsare ale văilor și pâraielor au inundat 33 subsoluri, 45 de anexe gospodărești, subsolul unui bloc de locuințe, respective al unei grădinițe, 167,6 hectare de teren arabil, 25 hectare de pășuni și fânețe, 15 km de drum agricol. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș care au colmatat și distrus un podeț.

Au fost afectate de ape 0,3 km de drum național, 0,3 km de drum județean, 2 km de drumuri comunale, 59,6 km de străzi și ulițe, șase poduri, 21 podețe, 5 km de rețele de canalizare, apărări și eroziuni de mal. Creșterea debitelor și nivelului râului Băița a afectat o lucrare de apărare de mal din anrocamente, pe o lungime de 0,35 km în zona de confluență cu râu Lăpuș,

De asemenea, a fost afectată apărarea de mal executată pentru stabilizarea malului drept al râului Lăpuș, pe o lungime de 0,40 km, Administratorii sectoarelor de drumuri au intervenit și acționat pentru îndepărtarea materialului aluvionar rămas pe carosabil.

Evoluția situației hidrometeorologice este monitorizată permanent de către dispeceratele SGA Maramureș și ISU Maramureș.

La nivelul județului a fost centralizată situația pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase și a fost transmisă la nivel central. Verificarea și evaluarea obiectivelor afectate de inundații vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

Articolul precedentUn maramureşean ar putea deveni consilier local în Dublin, Irlanda
Articolul următorMaterialele pentru procesul electoral de duminică, transportate în teritoriu