Precipitațiile abundente căzute în județul Maramureș au provocat pagube pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale (Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Ulmeni, Satulung, Dragomirești). Torenții formați pe versanți au transportat aluviuni (mâl, pietriș, bolovani etc.) care au colmatat si blocat secțiuni de scurgere pe cursuri de apă.

Șuvoaiele de apă formate pe cursurile unor văi și pâraie s-au revărsat și au produs pagube la nivelul a cinci unități administrativ teritoriale, respectiv 10 localități.

Au fost afectate de inundații 46 gospodării, cinci subsoluri, distruse două anexe gospodărești, respectiv inundate 21 anexe gospodărești, 4,3 km de drum județean, două poduri, 22 podețe, 32,2 km de străzi și ulițe, 19 km de drumuri agricole, 35 hectare de teren arabil, 6,2 hectare de pășuni și fânațe, o rețea de alimentare cu apă pe o distanță de 100 de metri, 1,5 km de drum forestier, un stâlp amplasat din rețeaua de energie electrică amplasat în zona unei alunecări de teren, o priză de apă blocată cu bolovani și material aluvionar.

De asemenea, au fost colmatate șase fântâni. În Vișeu de Jos viitura a distrus un pod. Aproximativ 50 de gospodării, respectiv 60 de persoane din zona afectată de viitură au acces pe o punte pietonală amplasată în zonă.
Prefectul Vasile Moldovan, președintele CJSU Maramureș a declarat că de la primirea avertizărilor hidrometeorologice președinților comitetelor locale pentru situații de urgență să fie pregătiți să intervină eficient în sprijinul populației cu personal și mijloace tehnice, conform legislației în domeniul managementului situațiilor de urgență, pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Bogdan Vodă, comitetele locale pentru situații de urgență din localitățile Vișeu de Jos, Ulmeni, Satulung, Săliștea de Sus au acționat cu personal și utilaje, autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din subsolurile și curțile gospodăriilor, îndepărtarea materialului aluvionar adus de viituri pe drumul județean DJ 108E, drumuri comunale, străzi, ulițe.

S-a intervenit pentru decolmatarea prizei de apă și refacerea podului distrus de revărsarea apelor în Vișeu de Jos, unde 60 de persoane au rămas izolate.
Situația evoluției hidrometeorologice în județ este monitorizată de către dispeceratele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș și Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș.

Articolul precedentZilele Maramureşului a ajuns la a V-a ediţie
Articolul următorPicnic European în Baia Mare