Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș distribuie, din acest an, persoanelor cu dizabilități, bilete unice de călătorie gratuită, care pot fi utilizate pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

Dreptul persoanelor cu dizabilități la transport interurban gratuit  este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav și însoțitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat primește 6 bilete gratuite dus-întors/an.

“Biletele de călătorie gratuită sunt valabile atât la accesarea transportului interurban pe calea ferată, auto, cât și naval și facilitează circulația neîngrădită a persoanelor cu dizabilități, asistenților personali și însoțitorilor acestora cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără a fi condiționați de tipul biletului (CFR, auto, transportul naval). Cu alte cuvinte, orice persoană cu dizabilități poate călători cu trenul spre o anumită destinație și se poate întoarce cu autobuzul“, a explicat directorul general al DGASPC Maramureș, Alina Coste Mădăras.

Biletele se acordă pe perioada valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap și se pot ridica pe toată durata anului în curs, de la sediul DGASPC Maramureș din strada Victor Babeș nr. 54, după următorul program: luni și joi între orele 9-14, marți între orele 10-14 și miercuri între orele 10-15.30. Pentru a intra în posesia acestor bilete, persoanele cu dizabilități vor prezenta actul de identitate în original.

În anul 2018, pentru 9.294 de persoane cu handicap grav și accentuat din Maramureș au fost eliberate 50.832 bilete gratuite de transport.

Articolul precedentCJSU: Fonduri insuficiente pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență
Articolul următorPromovarea produselor locale, ambalajele sustenabile și cooperarea intra-sectorială – factori de succes ai lanțului alimentar din regiunea Emilia-Romagna