Pesta porcină africană a fost confirmată la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din zona Oarța de Sus.
După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț.
Drept urmare a fost aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreț atât în zonele afectate, cât și în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km.


Zona tampon are o suprafață de 5 km si include patru fonduri de vânătoare, două din Maramureș, unul din județul Sălaj și județul Satu Mare. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire.


Se interzice accesul persoanelor neautorizate în aceste păduri si Se impune în cadrul supravegherii pasive prelevarea de probe de la toți mistreții găsiți morți sau bolnavi și vor fi testați inclusiv cei uciși în accidente rutiere.


Pe fondurile de vânătoare se vor efectua inspecții si patrulări cel puțin la un interval de trei zile de pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Articolul precedentGrădiniţe deschise pe timpul verii
Articolul următorExpoziţie cu metoda PhotoVoice, purtătorul de cuvânt al animalelor